4 x financieel je eigen boontjes doppen

4 x financieel je eigen boontjes doppen

Omgaan met geld is niet altijd makkelijk. Het is dan ook niet zo gek dat één op de drie Nederlanders geldzorgen heeft. Of je nu een gat in je hand hebt of juist prima met knaken kan omspringen: dit zijn 4 dingen die je niet over het hoofd mag zien bij het regelen van je financiën – zoals het afsluiten van een woonverzekering.

1. Loop geen risico

Slim omspringen met geld draait niet alleen om besparen, maar ook om het beperken van financiële risico’s. Met een passende opstalverzekering ben je al vanaf een kleine premie verzekerd tegen onvoorziene kosten bij schade aan je woning door brand, neerslag, storm, inbraak of lekkage, bijvoorbeeld. Bescherm je zuurverdiende centen en bespaar jezelf de kopzorgen als er iets stuk gaat.

2. Creëer overzicht

Breng in een notitieboekje, een Excel-sheet of geldmanagement-app in kaart hoeveel je maandelijks verdient, wat je vaste lasten zijn en hoeveel je uitgeeft. Denk bij inkomsten aan zowel je loon als de eventuele bonussen en overheidstoeslagen die je krijgt. Bij de vaste lasten zet je alles waar je niet op kunt bezuinigen op een rij, zoals je hypotheek of huur, zorgverzekering, telefoonabonnement en een eventueel vast spaarbedrag.

3. Budgetteer

Trek de vaste lasten van je inkomsten af om inzicht te krijgen in je maandelijkse financiële speelruimte. Bedenk daarna aan welke dingen je dit bedrag wil besteden. Maak verschillende categorieën (zoals kleding, boodschappen en etentjes) en bepaal – met je bestedingsruimte in het achterhoofd – voor iedere categorie een persoonlijk budget. Dit is ook meteen het moment om te besluiten of je ergens op wil besparen of een uitgave helemaal wil schrappen. Zoals dat bioscoopabonnement wat je eigenlijk nooit gebruikt. Of de take-away-koffie die je ook prima op werk kunt maken.

Lees ook:  6 x tips om Carnaval te overleven

Tip: Hou je zo strikt mogelijk aan je maandelijkse of wekelijkse budget. Bewaar het overzicht op je geld door nooit achteraf te betalen en vaste betaalverplichtingen tijdig in te lossen, middels automatische incasso bijvoorbeeld. Scheelt weer gedoe, tijd en eventuele boetes of schulden.

4. Buffer

Zorg dat je altijd een financieel vangnet hebt. Spaar niet alleen voor de droomvakantie die al jaren op je bucketlist staat, maar zet ook geld opzij voor het opvangen van grote onverwachte uitgaven, zoals de reparatie van je wasmachine.

Illustratie header via iStock, credits: Anastasiia_New

0 comments on “4 x financieel je eigen boontjes doppen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *