Trend om mee te nemen naar 2020: refurbished apparatuur

Trend om mee te nemen naar 2020: refurbished apparatuur

Tegenwoordig denken we wel twee keer na voordat we een nieuwe aankoop doen. Zeker als het aankomt op het gebied van technologie. We willen immers altijd het beste, maar worden makkelijk verblind door het grote assortiment, en willen stiekem niet altijd even veel kwijt geld zijn voor een nieuw item. In 2019 deden we het al volop, maar hier nog eens alle redenen om ermee door te gaan in 2020: het aanschaffen van refurbished apparatuur.

Wat is het?

Refurbished betekent simpelweg ‘gerenoveerd’, oftewel, opnieuw opgepoetst. Dit houdt in dat oude modellen zowel van binnen als buiten schoongemaakt moeten worden, onderdelen gerepareerd of vervangen, nieuwe besturingssystemen geïnstalleerd moeten worden et cetera. Het werkt als volgt: bedrijven kopen jouw oude netwerkapparatuur in, jij krijgt een deel betaald, en een ander kan weer jouw gebruikte telefoon, laptop, router of switches aanschaffen.

Welke merken?

Het is vaak wel even opletten! Je wilt namelijk wél dat de kwaliteit behouden wordt. Het kijken naar het juiste merk helpt al een boel. Zo staat Refurbished Cisco Apparatuur er om bekend volhardend te zijn (ze hebben een levenslange garantie!), en dus prima voor hergebruik. Andere goede merken zijn Alcatel, Arista, Huawei en Juniper Networks.

Je bespaart heel wat geld

Dit is een voor de hand liggende reden. In plaats van dat je een nieuwe draadloze LAN Controller koopt, kan je een offerte aanvragen bij een van de vele bedrijven die zich bezig houden met het opfrissen van systemen. Als je je bezig houdt met zowel de inkoop als verkoop van refurbished items, dan kan je zelfs nog een klein centje erbij verdienen. Hoeveel oude apparaten heb jij nog liggen die je eigenlijk niet gebruikt?

Lees ook:  Oranje GiG Hard Seltzer: maak je koningsdag nog feestelijker!

Beter voor het milieu

Als je gaat nadenken over hoeveel we al proberen te recyclen – afval, vintage of tweedehands kleren, meubels op marktplaats – dan is het gek om dit niet ook met onze technologie te doen. Is het aanschaffen van een nieuwe telefoon elke twee jaar wel noodzakelijk? Gooi je jouw oude routers of firewalls zomaar weg? Dit is uiteraard zonde, én hartstikke slecht voor het milieu. Je afvalstroom wordt beperkt, en zo maak je de lasten voor moeder natuur weer wat kleiner.

Hoe te beginnen

Nu je hopelijk overtuigd bent dat het aanschaffen van refurbished apparatuur een echte must is – en de kwaliteit van het product dus echt niet achteruit gaat – is het tijd voor wat praktische tips om te beginnen. Zoek eerst uit of het voordeel wat je wordt aangeboden ook daadwerkelijk een voordeel is. Check dus niet de oorspronkelijke adviesprijs maar de huidige winkelprijs. Verder is het uiteraard enorm belangrijk om je goed te laten informeren over de staat van het product. Weet wat je kunt verwachten! Als je eenmaal het product hebt aangeschaft is het handig om het eerst naar de accu te kijken (dit is het onderdeel dat het snelst slijt). Houdt in je achterhoofd dat je bij het kopen bij een webwinkel altijd nog 14 dagen bedenktijd hebt. Klopt alles wél zoals de verkoper je had beloofd? Dan ben je de gelukkige eigenaar van een oud apparaat in een nieuw jasje.

Foto header via iStock, credits: Bet_Noire

0 comments on “Trend om mee te nemen naar 2020: refurbished apparatuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *