Tips om een kleine ruimte groter te doen lijken

Tips om een kleine ruimte groter te doen lijken

Niet iedereen woont altijd even ruim. Mocht je beschikken over een relatief kleinere woning, dan kan het voelen alsof je ook minder opties hebt voor de inrichting van je interieur. Toch hoeft dit niet altijd zo te zijn! Wie een beetje wikt en weegt komt er gauw genoeg achter dat er meer dan genoeg mogelijkheden zijn om een kleine ruimte groter te doen lijken. Hier lees je tips hoe je dat het beste voor elkaar krijgt.

1. Groot, net meubilair

Wie er voor zorgt dat het huis er opgeruimd uitziet, weet hartstikke goed dat dit een kamer per direct groter maakt. Je hebt niet alleen letterlijk meer ruimte om je in te bewegen, de ruimte zelf komt ook veel duidelijker naar voren. Het is niet heel handig om heel veel kleine spulletjes te bezitten die continu overal rondslingeren. Dit ziet er namelijk in één oog opslag enorm rommelig uit. Een goede tip is dus om ten eerste alles op te ruimen (maak vooral gebruik van opbergsystemen!) en ten tweede om voornamelijk voor grote meubels en accessoires te kiezen. Zo verwelkom je de nodige rust in je bakermat.

2. Meubels op maat

Over rommel gesproken: als meubels nét niet passen, dan is dat niet alleen altijd nét jammer, maar ook nét lelijk. Een gapend gat tussen je kast en je muur bijvoorbeeld, is enorm storend. Kies liever voor een kast op maat, zodat je ervan uit kan gaan dat alles gewoon tot op de millimeter klopt. Hetzelfde geldt uiteraard voor vloerkleden, gordijnen, fauteuils, banken, baden et cetera. Pak je meetlint erbij en ga aan de slag.

Lees ook:  Kunstige behangetjes

3. Gordijnen en muren

Denk niet alleen na over wat er allemaal in je woning staat, maar kijk ook goed naar de muren die de ruimte omheinen. Om de optische illusie te creëren van meer diepte en wijdte moet je voor een lichte kleur of teint voor op de muren gaan. Vermijd ook liever patronen en behang! Dit leidt af en zorgt voor een onrustige indruk. Wat veel mensen niet weten, is dat het wél een goed idee is om je plafond met een patroon te behangen voor extra dimensie. Zo lijkt de kamer namelijk veel hoger. Geen witte muur maar een raam? Het beste kan je kiezen voor geen gordijnen omdat glas veel licht en ruimte doorlaat. Maar realistisch gezien zitten we niet altijd te wachten op glurende buren. Ga dus ook hier voor lichte gordijnen, zonder print, met een stof die of semi-transparant is, of effen.

4. Planken en spiegels

Decorate! Zoals al eerder genoemd is het verstandig om voor grote accessoires te kiezen. Ga voor materialen als glas, of licht gekleurd hout. Hang ook veel spiegels op en je trekt de ruimte naar buiten en maakt hem zo groter. Tot slot zijn planken aan de muur een echte must. Zo vermijd je dat er onnodige troep op de grond staat, en breng je aandacht naar boven waardoor de sfeer stukken lichter zal worden. Doe inspiratie op bij verschillende stijlen en kijk wat uiteindelijk bij de jouwe past.

5. Volg de lijnen van je interieur

Last but not least. Als je alle vorige tips al hebt toegepast, dan is het eigenlijk het allerbelangrijkste dat je ervoor zorgt dat je de lijnen van je interieur volgt. Denk hierbij aan de eventuele richting van de planken van je vloer, de vorm van je ramen en de organisatie van je meubels. Zorg dat alles in een richting loopt, zodat je een kalme dynamiek creëert. Al is het beter om voorzichtig met patronen om te gaan, kunnen streepjesmotieven wel goed helpen met het bepalen van nieuwe lijnen, en zo je ruimte groter te maken.

Lees ook:  De eerlijke bedgeheimen van Yumeko

Foto header via iStock, credits: KatarzynaBialasiewicz 

0 comments on “Tips om een kleine ruimte groter te doen lijken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *