Nieuwe generatie Smart EQ: nog frisser en 100% elektrisch

by Petrick de Koning

De Smart is nog steeds de ideale stadsauto. Heerlijk compact, pittig en hij ziet er nog cool uit ook. Toch was het blijkbaar tijd voor een refresh. Wat die verschillen precies inhouden, willen wij natuurlijk zelf zien en ervaren. Zogezegd, zo gedaan. Even naar Valencia dus, waar op de luchthaven drie versies van de vernieuwde Smart EQ voor ons klaar stonden: de EQ fortwo coupe en cabrio, en de forfour. VROEMMM, oh nee! ZOEFFF.

Uiterlijk lijkt er op het eerste oog niet veel veranderd. Een echte facelift is het dus niet. Als je voor de auto gaat staan, zie je wel dat het smoelwerk je vriendelijker ‘aankijkt’. Ook aan de achterkant vallen de nieuwe achterlichten op. Al met al is het gestroomlijnde karakter prima bewaard gebleven.

Nieuwe generatie Smart EQ: nog frisser en 100% elektrisch

Het dak eraf!

Smart heeft op het gebied van EV eerder al een drastische keuze gemaakt: het merk bouwt alleen nog maar elektrische auto’s. Wel zo lekker voor de luchtkwaliteit in de stad. Want dat is echt wel de habitat van deze karretjes. Voor mij en mijn bijrijder was de modelkeuze bij 20° een no-brainer. Het dak eraf! Zelfs voor twee lange mannen (190+) is er voldoende ruimte in dit kekke bakje. Je zit comfortabel en hebt een heel goed overzicht. Dat is wel nodig als je door het drukke stadverkeer van Valencia wilt zoeven.

Directe overbrenging

Het formaat en de directe overbrenging van de elektrische aandrijflijn zorgen dat je probleemloos je weg vindt in de stad. Sterker nog: het is een feestje om dit met de zon op je kop te doen. Met die grote wendbaarheid is het niet onoverkomelijk dat de navigatie af en toe wat traag is.

Lees ook:  Audi meets designer Sabine Marcelis. Resultaat? Een Amsterdamse design laadpaal.

Digitaal dik in orde

Een auto zonder app is natuurlijk niet meer denkbaar. Ook digitaal kan de Smart EQ goed mee. Met de Smart EQ Control-app vind je je auto altijd terug in de parkeergarage. En als het toch wat frisser is, zet je via de telefoon de verwarming gewoon alvast aan. Via de je telefoon kun je verder de batterijstatus volgen. Wel belangrijk als je niet ongepland wilt stranden. Met een actieradius van maximaal 130 km hoef je in de stad geen zorgen te maken dat je droog komt te staan. En als de situatie toch penibel wordt, check op je app waar de dichtstbijzijnde laadpaal is.

Conclusie

De eerste zin van dit stuk geldt nog steeds. Oorspronkelijk was de Smart elektrisch bedoeld. Deze vernieuwde versie onderstreept dat dit de juiste route was en is. Deze Smart EQ is misschien wel meer dan ooit de ideale stadsauto. Snel, compact en super wendbaar. En je hebt ook nog minimale parkeerruimte nodig. I rest my case.

* Beeld: Smart

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy