Interieur how to: raamstickers

by Redactie

Een nieuwe, veelgebruikte manier om jouw interieur aan te kleden zijn raamstickers. Veel bedrijven gebruiken al raamstickers, maar lang niet allemaal. Daarnaast kun je raamstickers ook thuis opplakken. Wat is nou een raamsticker, hoe plak je ze op en waarom gebruik je het? Deze vragen, en meer, beantwoorden we hieronder.

Wat zijn raamstickers?

Raamstickers komen in allerlei soorten en maten. Het is een folie, uitgesneden in de vorm die jij wilt, die je eenvoudig op een raam plakt. Zo kun je bijvoorbeeld namen of logo’s uitsnijden en deze op de ramen plakken, zodat iedereen ziet wie of welk bedrijf er zit. Later zal ik meer voorbeelden geven.

Waarom zou ik raamstickers gebruiken?

Je kunt op verschillende manieren gebruik maken van raamstickers, zowel zakelijk- als particulier gebruik.

Zakelijk kun je beslissen om bepaalde delen van je raam af te plakken om meer privacy te creëren. Je kunt ook namen van werknemers bijvoorbeeld op de ramen plakken. Daarnaast kun je leuke creatieve afbeeldingen op je ramen plakken om extra sfeer te creëren.

Ook als particulier kun je veel leuke dingen bedenken om raamstickers voor te gebruiken. Het laatste voorbeeld gegeven bij zakelijk gebruik kun je ook thuis toepassen, door bijvoorbeeld een leuke afbeelding te printen en deze op de ramen te plakken. Je kunt natuurlijk ook je ramen gedeeltelijk afplakken, om inkijk van mensen die langslopen tegen te gaan.

Welke soort stickers zijn er?

Om ervoor te zorgen dat de raamstickers perfect aansluiten bij jouw stijl, moet je goed opletten welke soort folie je kiest. Er zijn vijf verschillende soorten folie:

  • Wit vinyl: dit is de meest gekozen soort en wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van witte letters en andere witte vormen.
  • Transparante folie: deze kan worden voorzien van een witte bedrukking. Als je hierop je eigen ontwerp in full color laat drukken, wordt je bedrukking ook licht transparant. Alle witte onderdelen in je ontwerp worden niet gedrukt tenzij je voor een witte + full color bedrukking gaat.
  • Clearview folie: deze folie heeft dezelfde eigenschappen als transparante folie, maar is nog helderder. Je hebt bijna niet door dat er folie op je raam zit.
  • Zandstraal folie: deze folie is ideaal als je delen van je raam wilt blinderen voor inkijk. Het kan geplaatst worden op zowel de binnen- als buitenzijde. Hiermee kun je dus bepaalde ruimtes blinderen en is dus perfect om bijvoorbeeld te gebruiken als je je ramen wilt blinderen.
  • One way vision folie: met deze folie ga je inkijk volledig tegen. Zo kan men helemaal niet meer naar binnen kijken, maar zelf kun je wel naar buiten kijken. Het materiaal wordt op de buitenzijde van het raam geplakt. Dit is ideaal om te gebruiken als je bijvoorbeeld een vergaderruimte af wilt schermen.
Lees ook:  Vloerkleden als pronkstuk: het belang van de juiste afmetingen en vormen

Hoe plak je ze op?

De raamstickers zijn eenvoudig op te plakken. Je kunt ze aan de binnen- en buitenzijde plakken, maar het wordt aangeraden de sticker aan de binnenzijde van het raam te plakken om de houdbaarheid te bevorderen. Houdt er wel rekening mee dat wanneer je aan de binnenkant gaat plakken, en de bedoeling is dat het van buitenaf wordt gelezen, je de stickers in spiegelbeeld laat drukken.

Zorg er eerst voor dat de ramen goed schoon en vetvrij zijn. Trek niet in één keer de backingfolie eraf maar doe dit geleidelijk zodat je nog kunt herstellen. Ga met een rakel eroverheen om eventuele luchtbellen te voorkomen. Mocht je nou toch nog luchtbellen erin hebben, prik dan met een speld even een klein gaatje erin en veeg met de rakel de lucht richting het gaatje.

De stickers kun je dus makkelijk zelf opplakken, als de raamstickers niet al te groot zijn. Mocht het nou wel een groot oppervlak zijn, laat het dan door een professional doen.

Foto header via iStock, credits: dima_sidelnikov

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy