Hoe kies je de juiste bank voor je woonkamer?

Hoe kies je de juiste bank voor je woonkamer?

Het kopen van een nieuwe bank kan een hele klus zijn. Niet alleen is een bank een behoorlijke aankoop, maar het is vaak ook een groot meubelstuk dat voor een groot deel de sfeer van je woonkamer bepaalt. Lees hier wat tips over hoe je dit het beste aanpakt.

Meten is weten

Houd er rekening mee dat zodra je winkel na winkel loopt af te struinen, elk bankstel stukken kleiner lijkt dan in jouw eigen woonruimte. Het komt helaas maar al te vaak voor dat er een te grote bank wordt aangeschaft die vervolgens nergens past. Meet dus van tevoren hoeveel ruimte je hebt om je bank neer te zetten. Meet ook op wat verschillende plekken in je woonkamer als je nog niet helemaal zeker weet waar het meubelstuk komt te staan. Neem ook altijd wat extra speelruimte mee als je aan het opmeten bent – misschien kom je net die éne bank tegen die 10 centimeter breder is dan verwacht maar toch echt de bank van je dromen…

Gebruik je ruimte

Misschien nog vóórdat je naar de winkel gaat, is het handig om te kijken hoe jouw ruimte er eigenlijk uitziet. Wat is de vorm? Zijn er bepaalde lijnen waar je rekening mee moet houden? Waar valt het licht bijvoorbeeld naar binnen, en waar is het lekker warm? Wil je de bank liever verticaal, horizontaal, los van de muur of misschien zelfs in een hoek? Zeker voor bewoners van een ietwat kleinere ruimte, is het een aanrader om te kijken naar hoekbanken om zo de ruimte groter te doen lijken.

Lees ook:  DIY: bouw je eigen bedframe

Kleuren, stoffen, patronen

Omdat een bank vaak veel ruimte inneemt, is het essentieel om wat langer stil te staan bij de kleuren, stoffen en patronen van het meubilair. Over het algemeen geldt: lichte kleuren zonder patronen met een effen stof brengen het meeste rust en geven de illusie van de meeste ruimte. Maar aan de andere kant moet je uiteraard ook nadenken over hoe de bank gebruikt wordt. Heb je kinderen of huisdieren? Dan is de kans op vlekken ook groter. Denk in dat geval liever aan een afneembare hoes of een materiaal zoals leer.

Comfort

Hoeveel mensen zullen uiteindelijk actief gebruik maken van je bank? Er bestaat een groot verschil tussen een bankstel dat voornamelijk een sfeer bepaalt, versus een bank waar een heel gezin dag-in-dag-uit op zit, ligt en springt. Comfort is een belangrijke factor hierin – het is immers grotendeels de functie van je meubelstuk. Hoe meer de bank gebruikt wordt, hoe fijner het is om voor een korter zitgedeelte te gaan. Is het een echte chill bank? Dan is een diepere bank met zachte kussens uiteraard een geschiktere optie. Door te spelen met kussens kan je het gebruik van je bank meer flexibel maken!

Foto header via iStock, credits: KatarzynaBialasiewicz

0 comments on “Hoe kies je de juiste bank voor je woonkamer?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *