Hoe je het leukste fotoboek van je reis maakt

by Emma

Ik ga op vakantie en ik neem mee… van alles en nog wat! Maar de echte vraag is, wat neem je allemaal mee terug? Uiteraard heb je tal van die fantastische herinneringen vastgelegd op foto’s. Wie deze kliekjes echt waardeert, wilt hiervan het liefst een fotoboek maken, en met goede reden ook. Hoe fijn is het wel niet om hier later, of nu, nog eens goed van te kunnen nagenieten? Hier lees je stap voor stap hoe je dat het beste doet.

Stap 1: kies je fotoboek en papiersoort

Denk allereerst eens na over het formaat van je boek. Blader je liever door een kleiner boekje, in één hand, of zit je graag met een gewichtig 30 x 30 cm boek op je schoot? Dan is er nog de optie tussen staande, liggende of vierkante albums. Alles kan. Houd rekening met de verhoudingen van de foto’s die je wilt gebruiken. Als je veel staande foto’s hebt, is een boek met een langere verticale lengte wat mooier. Dan komt de papierkeuze. Mat, glanzend, écht fotopapier… elke mogelijkheid heeft zo zijn voor- en nadeel. Let wel: wie kiest voor fotopapier moet er rekening mee houden dat de foto’s dan ontwikkeld worden, in plaats van gewoonweg geprint op het papier. Dit kan ook even wat duurder uitkomen. Ook is dit papier veel dikker, waardoor je in principe minder foto’s kunt plaatsen, al verbetert dit wel de kwaliteit. Bepaal dus vóór dat je met je ontwerp aan de slag gaat welke materialen je van plan bent te gaan gebruiken! Zo voorkom je vervelende afsnijdingen en onverwachte kosten.

Lees ook:  Review Mazda6 20th anniversary edition; een feest om in te rijden

Stap 2: Vind het juiste programma

Gelukkig zijn er meer dan genoeg fotoboekprogramma’s die je maar al te graag helpen met het creëren van het allermooiste fotoboek. Veel van deze zijn zelfs online. Dan kan je gewoon via de browser je ontwerp starten. Geen installaties nodig dus. Ook zijn er offline opties, waarbij je het programma moet downloaden van de website van de aanbieder. Vaak kan je hier nét iets meer mee. Maar het voordeel van een online programma is wel de gebruiksvriendelijkheid en het feit dat je toegang hebt tot jouw fotoboek via elke computer.

Stap 3: Selecteer en bewerk je foto’s

En dit is de echte klus. Vaak zit je met veel meer foto’s opgescheept dan je daadwerkelijk wilt plaatsen. Het komt dus aan op de selectie die je uiteindelijk besluit te maken. Dit is een persoonlijk proces en is totaal afhankelijk van het fotoboek dat je wilt maken. Wat simpele pointers zijn: let op kleuren die bij elkaar passen, foto’s die bijzondere momenten vast hebben gelegd, een balans tussen verschillende locaties en/of mensen en ook het formaat van de foto, zoals bij stap 1. Speel ook zeker met verschillende afmetingen! De mooiste foto’s mogen immers altijd het grootst. Bewerk je foto’s in een ander programma, zoals bijvoorbeeld Adobe Photoshop, VSCO, GIMP of RAW.

Stap 4: Begin aan de lay-out

Sommige programma’s vullen je boek automatisch voor je. Maar als je wat creatiever en voornamelijk zélf aan de slag wilt gaan, zijn er wel een aantal factoren die je in je achterhoofd moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de volgorde van je boek. Wil je jouw reis op locatie indelen, of gebaseerd op chronologische volgorde? Misschien toch meer een ‘collage’ of ‘mozaïek’-achtig effect? Denk na over het verhaal dat je wilt vertellen, en zorg ook dat het jouw reis daadwerkelijk weerspiegelt. Wil je ook nog méér dan alleen foto’s toevoegen, zoals landkaarten, tickets naar evenementen of ansichtkaarten? Schets je ontwerp en vergeet vooral niet om elke denkstap vast te leggen op papier.

Lees ook:  Ik ga op vakantie en neem mee: mijn mobiele abonnement

Stap 5: Voeg de laatste details toe

Wat een fotoboek écht af maakt, zijn alle unieke en kleine details die jouw reis echt eigen maken. Denk aan achtergronden (kleur, print, of iets anders?) en beschrijvende teksten of anekdotes die het beeldmateriaal begeleiden. Misschien is het fijn om de datum en locatie erbij te hebben (wel zo leuk voor later), of je album in te delen in hoofdstukken. Zo kan je verblijf aan de kust aangeduid worden met blauwtinten, en je trip door de jungle weer eerder met groen, bijvoorbeeld. Ga los, en herinner zo je reis op jouw manier.

Foto header via iStock, credits: Sinenkiy

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy