Hoe je ‘groener’ met je smartphone omgaat

by Emma

Ooit gehoord van e-waste? Het is kort voor electronic waste, oftewel, elektronisch afval. Denk aan batterijen, computeronderdelen en smartphones. Deze sector is groter dan de gemiddelde digitale burger vermoedt, en des te schadelijker voor het milieu. Het is namelijk helemaal niet zo simpel om al die kleine specifieke onderdelen te recyclen – en de vraag naar deze materialen is groot. Toch kan degene die groener wilt handelen in zijn of haar dagelijks bestaan beginnen met het apparaat dat voor bijna alles gebruikt wordt: de smartphone.

1. Ga voor Sim Only

De redenen om voor Sim Only te gaan zijn er genoeg, en ze liggen vrijwel allemaal voor de hand. Ten eerste hoef je geen nieuw toestel te kopen, maar alleen een simkaart. Dit is zachter voor jouw portemonnee, en ook nog eens wat liever voor het milieu. De maandlasten liggen dus laag, omdat je alleen voor het abonnement betaalt. Het tweede voordeel is dat je dit abonnement ook volledig zelf kan personaliseren zodat jij er echt gelukkig van wordt. En tot slot: als je al een telefoon hebt waar je blij mee bent, dan houd je die gewoon.

2. Schaf een refurbished model aan

Wie wél toe is aan een nieuw apparaat, raad ik aan om een refurbished smartphone te kopen. Keuze genoeg! Er zijn zelfs meer dan genoeg iPhones en Samsung-producten in de omloop. Vaak denken mensen dat een ‘gebruikte’ telefoon ook een oud model is. Maar een grote oorzaak van e-waste is juist dat mensen sneller dan ooit hun nieuwste model inruilen voor een nóg nieuwe model. Consequentie: ook de nieuwste technologische snufjes verschijnen als refurbished model op de markt.

Lees ook:  Planken op een heel nieuw level

3. Lever je oude telefoon(s) in

Heb jij ook zo’n laatje vol met oude technologische stekkers, draden en snoeren? Ongetwijfeld heb jij ook nog ergens een oude telefoon liggen – al is het je állereerste Samsung Star. Goed: óf je steekt je ijskat van een Nokia weer in je zak (dankzij hun onverwoestbare karakter zijn ook deze telefoons duurzamer dan velen anderen), óf je levert ‘m netjes in. Vaak kan dit bij dezelfde centra waar je ook refurbished telefoons aanschaft. Meestal krijg je er zelfs nog iets voor terug.

4. Kijk naar duurzame alternatieven

De smartphone die het beste uit de groene test komt, is de Fairphone. En daar hebben ze een B-label mee verdiend. Ze zijn niet alleen gefocust op het milieu, maar besteden ook aandacht aan de werknemers en hun omstandigheden, eerlijke materialen en een duurzaam design gemaakt van gerecyclede materialen. Maar ook voor de trouwe Apple liefhebber komt de nieuwe iPhone 7 niet slecht uit de test, en scoort met een C-label nog relatief goed binnen de smartphone sector.

Foto header via iStock, credits: CarmenMurillo

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy