Een camper kopen of toch maar huren?

Een camper kopen of toch maar huren?

Heel wat mensen vinden het helemaal fantastisch om met een camper de wereld rond te trekken. Het ultieme gevoel van vrijheid ligt hiervan ongetwijfeld aan de basis. Met een camper de wereld verkennen is inderdaad geweldig, maar er zijn natuurlijk ook enkele aandachtspunten aan verbonden. Ga je bijvoorbeeld regelmatig met de camper reizen? Dan is het mogelijk dat je er voor zal willen kiezen om deze te kopen. Dat lijkt op het eerste zicht vrij eenvoudig, maar er gaat natuurlijk wel een stevige kostprijs mee gepaard. Bovendien is het ook nog eens zo dat een camper kopen ook nog extra kosten met zich meebrengt. Of een camper kopen of toch maar één huren nu voor jou de beste keuze is proberen we uit te zoeken aan de hand van de informatie hier op deze pagina!

Met welke kosten moet je rekening houden bij een camper kopen?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar de kosten waar je mee kan worden geconfronteerd bij een camper kopen. In eerste instantie is er natuurlijk de aankoopprijs. Je kan er op dit vlak voor kiezen om de camper uit de hand te betalen, maar je kan ook kiezen voor een financiering. In het laatste geval zal de totale kostprijs van je camper uiteraard duurder uitvallen. Daar staat echter wel tegenover dat je de kostprijs kan spreiden over een langere periode. Hierdoor wordt het kopen van een camper voor veel mensen op financieel vlak uiteraard een behoorlijk stuk toegankelijker gemaakt. Buiten de aankoopkosten moet je echter ook rekening houden met de onderstaande zaken:

  1. De verzekering die je voor de camper dient af te sluiten;
  2. De wegenbelasting die moet worden betaald;
  3. De kosten voor het onderhoud;
Lees ook:  Op roadtrip door Sofia en omgeving met de nieuwe Skyactiv-X motor van Mazda

De wegenbelasting camper kan in de praktijk wel heel wat gunstiger uitvallen dan wordt verwacht. Veel mensen rijden slechts een paar maanden van het jaar met hun camper en daar houdt de Belastingdienst rekening mee. Omwille van deze reden wordt er voor een camper dan ook slechts een kwart tarief voor de wegenbelasting gehanteerd. Let wel, je bolide dient hiervoor wel te voldoen aan de onderstaande voorwaarden:

  • Er dienen twee vaste zitplaatsen en een vaste tafel aanwezig te zijn;
  • Er moeten slaapplekken voorzien zijn voor twee personen;
  • Twee vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten moeten aanwezig zijn;
  • De camper moet voorzien zijn van een vast keukenblok met werkblad;

Wil je toch liever niet geconfronteerd worden met vaste, terugkerende kosten zoals de wegenbelasting, verzekering en het onderhoud? In dat geval kan een camper huren voor je volgende vakantie mogelijk een interessant alternatief zijn.

Foto header via iStock, credits: RobsonAbbott

0 comments on “Een camper kopen of toch maar huren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *