De juiste indoorschoen voor jouw sport

by Redactie

Wanneer je wel eens in een sporthal komt, ken je de wirwar van lijnen op de vloer vast wel. Geel voor het volleybalveld, rood voor basketbal en zwart voor handbal. In één sporthal worden dus veel verschillende sporten beoefend op dezelfde ondergrond. Je zou dan denken dat alle sporters ook wel dezelfde schoenen kunnen dragen. Toch zit er zeker een verschil in de schoenen per sport. Daarom hebben wij op een rijtje gezet waar je op moet letten bij de aanschaf van indoorschoenen voor jouw favoriete indoorsport.

Basketbalschoenen

Een explosieve sport als basketbal vraagt veel van je schoenen. Zo is een goed paar basketbalschoenen voorzien van een uitstekende demping om de landing van je hoge sprongen goed op te vangen. Daarnaast zijn basketbalschoenen vaak uitgerust met een grip die nog een stukje doorloopt aan de zijkant, zodat je bij je snelle dribbels en korte bewegingen altijd voldoende grip houdt.

Basketballers dragen ook vaker dan andere sporters hoge sportschoenen. Deze schoenen bieden net iets meer stabiliteit bij de enkels en dat kan goed van pas komen als je na je dunk net niet helemaal recht neer komt of per ongeluk op de voet van een tegenstander landt. Vooral merken als Nike, Under Armour en Adidas staan bekend om hun kwalitatief goede basketbalschoenen. En zie je schoenen die zwart en rood zijn? Dan zit je zeker goed, want basketballers zijn dol op de kleuren van de Chicago Bulls.

Handbalschoenen

Net als bij basketbal maken handballers ook veel korte, snelle bewegingen. Een goede grip is dus ook hier onmisbaar wanneer het aankomt op indoorschoenen. Daarom zie je bij handbalschoenen vaak aan de onderkant van de zool een ingewikkeld patroon aan groeven. Bekende merken als Mizuno, ASICS en handbalmerk Kempa hebben hun zolen zo ontwikkeld dat de vele zijwaartse bewegingen goed worden opgevangen.

Lees ook:  Review: de Fiat Panda Hybrid is zuinig en efficiënt (én je wordt er instant vrolijk van)

Souplesse en snelheid zijn daarnaast ook belangrijke zaken voor handballers bij het uitzoeken van hun indoorschoenen. Daarom kiezen handballers het vaakst voor lagere schoenen. Bij deze schoenen zijn de enkels vrij en de schoenen zijn lichter dan hun hogere tegenhangers. Zo behouden handballers hun lichtvoetigheid en kunnen zij sneller hun tegenstander passeren voor dat schot op doel.

Volleybalschoenen

Er zijn maar weinig sporten waar zo veel gesprongen wordt als bij volleybal. Demping is daarom de nummer 1 prioriteit bij volleyballers. Ieder sportmerk heeft zijn eigen manier om die optimale demping te garanderen. Zo heeft ASICS een speciale Gel in de tussenzool gestopt die de schokken bij het neerkomen op vangt. Het andere grote merk in volleybalschoenen, Mizuno, werkt juist met een gegolfde plaat in de schoenen. Deze Wave-plaat wordt ingedrukt bij het landen waardoor Mizuno volleybalschoenen ook energie geven bij het afzetten.

Volleyballers hebben anders dan handballers en basketballers minder een voorkeur voor hoge of lage schoenen. Wel zie je bij volleybalschoenen vaak een stevige neus hebben, zodat de schoenen niet te snel slijten bij de vele duiken die volleyballers naar de bal maken.

Foto header via iStock, credits: MaxkateUSA

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy