Alles wat je moet weten over elektrisch rijden en waarom het voor iedereen is

by Emma

Wie om zich heen kijkt ziet het straatbeeld gestaag veranderen. Overal duiken elektrische oplaadpalen op en rijden elektrische auto’s op de weg. Elektrisch rijden wordt steeds populairder – en dat komt eigenlijk doordat mensen steeds beter snappen waar het om gaat bij elektrische modellen. Veel bezwaren blijken helemaal geen probleem te zijn voor de rijder die zich informeert. Want eigenlijk is elektrisch rijden voor iedereen.

Kosten

Ten eerste is het goed om even stil te staan bij wat misvattingen. De opmerking die het meest vaak wordt gemaakt is dat elektrisch rijden wel héél duur zou zijn. In ieder geval heerst er wat onduidelijkheid. Heel gek is dat niet, want de prijs is afhankelijk van heel wat factoren.

Kopen

Wie een elektrisch model wilt kopen, zal merken dat dit inderdaad niet goedkoop is. Zeker duurder dan het aanschaffen van een auto met een brandstofmotor. De oorzaak hiervan is het accupakket, die de prijs flink omhoog krikt. Maar: de markt van elektrische auto’s is enorm aan het groeien. Naar verwachting zullen dus ook de prijzen dalen.

Tweedehands

Het is niet verkeerd om te gluren naar wat tweedehands auto’s. Veel zijn er wellicht niet – omdat de elektrische auto’s uiteraard nog niet zo lang op de markt zijn – maar goedkoper is het wel. Een groot nadeel is echter wel dat elektrische auto’s tot vijf jaar fiscale voordelen met zich meebrengen voor de zakelijke rijder (en dus duurder zijn).

Private lease

Een steeds populairdere optie is het private leasen van een elektrische auto. Een van de redenen dat dit zo gewild is, is het feit dat je in het vaste maandbedrag dat je betaalt ook onderhoud, verzekering en pechhulp krijgt. Men is vaak bang dat de elektrische auto wat onzekerheden met zich mee brengt. Door middel van een private lease liggen de risico’s van bijvoorbeeld de restwaarde bij de leasemaatschappij. Natuurlijk houdt de leasemaatschappij wel rekening met dit soort risico’s binnen het maandelijkse tarief, maar jij hoeft je geen extra zorgen te maken. Dan betaal je dus enkel voor het opladen van je auto!

Lees ook:  Hyundai Prophecy: een elektrische auto met metalen minimalistisch design

De zakelijke rijder en de consument

Omdat elektrisch rijden nou zoveel beter is voor het milieu, probeert de Overheid de groei in het gebruik ervan te stimuleren. Dat is goed nieuws voor de rijder, want deze krijgt nu wat fiscale voordelen aangeboden. Op dit moment gelden deze alleen voor de zakelijke rijder, maar het is goed om je er bewust van te zijn. Zo heb je de mogelijkheid op een lagere bijtelling (4%) tot een maximaal bedrag van 50.000 euro. Deze bijtelling gaat vanaf 2020 zelfs naar 8% tot een maximum van 45.000 euro. Uiteindelijk zal deze gelijk zijn aan die van andere auto’s, en zal die vast komen te liggen op 22%. Ook kunnen zakelijke rijders bij de aanschaf van een volledig elektrisch model subsidie krijgen in de vorm van een afschrijvingspost. Tot slot, en logischer wijze, hoef je geen BPM te betalen (de auto stoot immers geen CO2 uit) en geen wegenbelasting!

Helaas heeft de gewone consument (nog) geen toegang tot dit soort fiscale voordelen. Toch is een hele goede optie het leasen van een auto, zoals al eerder genoemd. Zeker voor de consument. Let hierbij wel goed op de auto zelf (bekijk hier alle elektrische auto’s), de looptijd van het contract en kilometrage, de prijsopbouw en de mogelijkheden om het contract voortijdig te beëindigen. Dit is even wat research doen, maar gelukkig geen groot probleem. Er is namelijk ook een enorme groei in informatie en tips op het internet over alles wat met de elektrische auto te maken heeft. Verdiep je goed – en voor je het weet ben ook jij overtuigd dat een elektrisch model niet alleen fijner is voor het milieu, maar hoogstwaarschijnlijk ook voor jou.

Lees ook:  FEBO X De Ruijter = IJs-co met pure chocoladehagel

Foto header via iStock, credits: kadmy

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy