Zo maak je jouw droomhuis eigen

Zo maak je jouw droomhuis eigen

Iedereen heeft wel eens nagedacht over zijn of haar droomhuis. Voor velen is dit een ver-van-je-bed-show, en blijft het bij dromen. Maar wie de kans heeft om het tot realiteit om te toveren, staat nog voor een lastig parket. Waar begin je? En hoe zorg je ervoor dat het écht jouw huis is? Er valt nog heel wat om over na te denken, zeker als je groots wilt uitpakken (en dat willen we natuurlijk het liefst wel, als het even kan). Zeker als je van plan bent om er wat langer te blijven.

Begin met meer ruimte dan je nodig hebt

Hoe lastig het ook kan zijn, dit project vergt planning. Natuurlijk zullen er altijd onverwachte dingen op je pad komen. Daarom is het belangrijk om die ruimte die open blijft door de speling van het lot, ook létterlijk om te zetten tot fysieke ruimte in je huis. Houd dus wat kamers vrij – niet alles hoeft al vast te staan. Denk ook na over multifunctionele delen van het huis, zodat je die in de toekomst gemakkelijk kunt omgooien mocht het nodig zijn. Je hobby’s spelen hier een belangrijke rol in!

Vraag jezelf af wat essentieel is

Het huis van je dromen bevat natuurlijk ook allerlei ‘extra’s’ waar je normaliter misschien niet zo snel toegang tot hebt. Met het vorige punt in je achterhoofd is het daarom van belang om na te denken over dat wat écht niet kan missen. Misschien is het een home office, een bibliotheek, een gym of een atelier. Stel dit voor jezelf, en je medebewoners, vast. Dit is een goede start, en maakt het nadenken over de rest van de invulling van het huis stukken gemakkelijker.

Lees ook:  Je eigen home spa in huis: tips hoe je dit kan creëren!

Gebruik de structuur van het huis

Misschien zitten er bepaalde elementen aan het huis waar je niet omheen kunt. Denk aan een antieke open haard, een gigantische wenteltrap of misschien een dragende muur die je niet kan slopen. Het kan als een obstakel voelen, maar niet als je er tijdig rekening mee houdt. Zie het als onderdeel van het karakter van jouw huis, en zet het zo tot je eigen hand. Dit zorgt geheid voor een unieke mix van jouw droom en het fysieke huis.

Denk aan de lange termijn

Alle energie en moeite die je in het bouwen van je droomhuis steekt, wil je natuurlijk ook terug krijgen. Denk daarom wat verder de toekomst in. Wil je er oud worden maar heb je te maken met veel trappen? Kijk dan alvast naar opties voor een traplift met bocht. Of ben je net beginnende aan je gezin, en verwacht je nog wat kleintjes? Maak dan een indeling zodat er nog plek is voor de toevallige kinderkamer en speelhoek. Het kan ook handig zijn om na te denken over hoeveel tijd je daadwerkelijk thuis gaat zijn, en daar de grootte van de kamers op te baseren. Voor iemand die veel reist of buitens huis eet, is het onzinnig om een gigantische keuken aan te leggen. En voor iemand die dol is op tuinieren, is toegang tot groen niet onbelangrijk.

Kijk naar de locatie van je huis

Waar komt het licht vandaan? En dus, waar wil je ramen? Waar kom je binnen, en hoe wil je dus thuiskomen? Misschien heb je buren. Houd er dan ook rekening mee waar de slaapkamer komt (het liefst niet naast hun woonkamer bijvoorbeeld). Dit zijn maar een paar voorbeelden, maar wel onmisbare elementen van het creëren van het huis van je dromen.

Lees ook:  Cadeautip: herinneringen collage aan de muur

Visualiseer en digitaliseer het

Er zijn gelukkig heel wat handige tools waarmee je online via een programma jouw droomhuis digitaal na kunt bouwen. Hier komen al jouw ideeën samen: het kleurenpallet, jouw meubelstukken, de stoffering, betegeling en ga zo maar door. Vaak ook heel handig met het meten (en dus weten) van waar welk meubelstuk goed past. Voordat je met het echte gebeuren aan de slag gaat, is het fijn om al een beetje te spieken hoe dit er eventueel ook echt uit komt te zien. Zo kom je niet voor onverwachte en onwelkome verrassingen te staan. En die éne chaise longue die je zo graag wilt? Die past dan precies in het hoekje van muur A en B, naast de antieke lamp van je oma, tegenover het rustieke bijzettafeltje waar je zo gehecht aan bent.

Foto header via iStock, credits: Franck-Boston

0 comments on “Zo maak je jouw droomhuis eigen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *