Waar de natuurliefhebber, stedenjager of foodie heen moet tijdens een reis naar China

Waar de natuurliefhebber, stedenjager of foodie heen moet tijdens een reis naar China

De laatste jaren zien we een groei in het aantal Nederlandse toeristen dat er voor kiest om naar China af te reizen. Ook zien we veel documentaires van Nederlandse bodem die het land als brandpunt nemen (bijvoorbeeld Ruben Terlou’s recente Chinese dromen), of zelfs razend populaire series die voor een nieuwe locatie hebben gekozen (het nieuwe seizoen Wie is de Mol?). Dat er interesse is, staat vast. Maar als een van de grootste landen ter wereld is het ook een van de moeilijkste landen om één reis naar te maken. Als je je niet alleen met de grootste toeristenattracties wilt bezighouden, lees dan verder. Voor ieder wat wils.

Voor de natuurliefhebber

Bergen
Doordat China zo een gigantisch oppervlak beslaat, is er ook een intense verscheidenheid aan natuurlijke prachtheden. De eerste in dit rijtje steekt ver boven de rest uit (letterlijk), en dat zijn de Gele Bergen (Huangshan Mountains) in het midden van het land. Een keten die bekend staat om zijn zonsopgangen en zeeën van wolken die langs de bergtoppen glijden.

Water
National Geographic Magazine had het niet bij het verkeerde einde toen ze de Li Rivier opnamen in hun lijst van ‘top 10 water wonderen’. Menig inktschilder en dichter maakten van deze natuurlijke schoonheid zijn muze.

Groen
De Yuanyang rijst terrassen! Oftewel: de treden naar de hemel. Gelegen bij de zuidelijke Ailao bergen zijn deze terrassen voor het eerst uitgegraven door de Hani’s. Voor fotografen is deze locatie een paradijs. Wil je hierheen dan kan je het beste in januari of februari gaan.

Lees ook:  Nee zeggen is ook gewoon oké

Voor de stedenjager

Hangzhou
Tijdens zijn reizen noemde Marco Polo dit ‘de stad van de hemel’. Dit komt grotendeels door het bekende West Lake, waar kraakhelder water alles in de buurt weerspiegelt. Ook is er veel traditionele architectuur waar je van kan genieten terwijl je bebloemde steenwegen bewandelt.

Lijiang
Besneeuwde bergtoppen, hoog gelegen glaciale meren en ongelooflijke kloven. Lijiang is een eeuwenoude stad verbonden met de woeste natuur er omheen. Als historische muurschilderingen, traditionele voorstellingen en wandeltochten jouw ding zijn, dan mag je Lijiang niet overslaan.

Chengdu
Gelegen in de provincie Sichuan, Chengdu speelde een grote rol binnen de geschiedenis van China. Het was het politieke, economische en culturele centrum van het zuidwesten van China tijdens de Qin en Han dynastieën (rond 316 BC). Je kan hier Panda’s zien, het monumentale Leshan Buddha beeld aanschouwen (71 meter hoog), naar het beroemde Wenshu klooster trekken of Berg Emei op en alle tempeltjes bezoeken.

Voor de foodie

Hong Kong
Denk aan een typische Kantonese keuken gemixt met authentiek Hong Kongs. Begin jij al te watertanden bij de gedachte aan die Chinese afhaal om de hoek? Het eten dat je hier vindt komt daar het dichtst in de buurt (maar beter). Het zoetst van alle (acht!) Chinese culinaire stijlen en het eten dat het meest lijkt op wat wij kennen in het westen vindt je hier.

Beijing
Peking eend (kaoya) eten in Beijing is een must voor de liefhebber van écht Chinees voedsel. Nergens anders zal je dezelfde fantastische smaak ervaren als hier. In Beijing vind je de Jing keuken die daar is ontstaan. In plaats van dat de focus ligt op rijst, zal je vooral veel graanproducten tegenkomen hier. Van pannenkoeken en noedels tot dim sum en dumplings.

Lees ook:  Hoe beleven Nederlanders hun strandvakantie het liefst?

Turpan
Hier wordt je verwend door de invloed van de moslim keuken (geroosterde lam en grote platbroden). Bezoek je Turpan dan kan je niet anders dan ook even proeven van de gedroogde fruiten die lokaal worden geproduceerd in een rurale setting.

Foto header via iStock, credits: danielvfung

0 comments on “Waar de natuurliefhebber, stedenjager of foodie heen moet tijdens een reis naar China

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *