Hoe je het beste koffiezetapparaat koopt

by Emma

Al goede voornemens op je to do lijstje gezet? Misschien is er ruimte voor nog één: erachter komen welke koffie het beste bij je past om daar dan ook heel 2020 van te kunnen genieten. Dit betekent dat je op zoek moet gaan naar welke smaak jij lekker vindt, hoeveel tijd je wilt besteden aan je dagelijkse kop en welke accessoires jouw koffie ervaring tot een hoger niveau brengen. Hier wat tips die je helpen bij je beslissing.

Koffie of ?

Wat is nou het verschil tussen koffie- of bonen? Heel kort samengevat: dit verschil is er niet. Zowel een bakkie pleur als een kopje kunnen van dezelfde bonen worden gezet. Het verschil is de manier waarop deze wordt klaargemaakt. Espresso is intenser, en wordt dus ook in een kleiner kopje geschonken (45 ml). Koffie is minder sterk en wordt uit een groter kopje gedronken (180 ml). Waar fijn gemalen koffie nodig heeft (en een langere extractietijd), heeft (filter)koffie baat bij een grovere maling en kortere doorlooptijd.

Welke smaak bij welke koffie?

Kijk eerst even naar de soorten manieren van koffie drinken – van ristretto tot latte macchiato. Misschien weet je al welk drankje je favoriet is, maar misschien voel je je geïnspireerd om eens een nieuw kopje te proberen. De grootste verschillen onderling zitten ‘m in de hoeveelheid en de verhouding tussen melk en schuim.

Handmatig, automatisch of iets daartussen in?

Hoe vind je het beste koffiezetapparaat? Ben jij een ervaren barista? Heb je wat meer tijd in de ochtend? Dan is een handmatige machine misschien wel wat voor jou, zoals een pistonmachine. Ook als je nog niet zoveel ervaring hebt maar deze wel wilt opdoen, en dé perfecte wilt maken, is dit apparaat goed om mee te experimenteren. Let wel dat waarschijnlijk elk kopje koffie zonder eerdere oefening in het begin anders smaakt. Als je toch wat meer aan het apparaat zelf over wilt laten en je niet volledig vertrouwt in je eigen kunnen, dan is een halfautomatische machine ook een prima optie. Zo bepalen deze machines bijvoorbeeld de hoeveelheid koffie per kop. Of kies een volledig automatische machine waar jij wel alles invoert (van hoeveelheid melk, tot welke boon en hoeveel koffie, et cetera) maar het apparaat zelf het werk doet.

Lees ook:  Mexicaans genieten bij Arriba Arriba Amsterdam

Welke accessoires vind je belangrijk?

Er is een heel breed assortiment als het aankomt op verschillende soorten koffiezetapparaten. Één van de makkelijkste manieren om je zoektocht te vernauwen is door te kijken naar de verschillende extraatjes van een bepaald model. Wellicht ben je iemand die altijd melk in je koffie drinkt. Misschien is het dan verstandig om een apparaat met een stoompijpje aan te schaffen. Zo heb je elke dag warme opgeschuimde melk voor zij die bijvoorbeeld de cappuccino, latte of cortado het lekkerst vinden. Wat dacht je anders van een koffiemolen? De maalgraad van de bonen zijn immers essentieel voor de smaak en aroma van de koffie. Serieus koffie zetten doe je met een conische molen, en metalen molens geven een licht aangebrande smaak, in tegenstelling tot keramiek, die de smaak niet veel aanpast. De koffiemolen kan dus net jouw perfecte smaak tot stand brengen. Een andere accessoire, waar vooral experts naar kijken, is het waterfilter. Zodra het water dat door je machine loopt gefilterd is, en ontkalkt, gaat je apparaat langer mee. En tot slot smaakt je koffie ook het fijnst als deze is gemaakt met schoon water.

Foto header via iStock, credits: Alina Rosanova

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy