Hoe je een ‘vero’ Italiaanse droom kan beleven met Vacanze col Cuore

by Imke

Tijdens mijn studententijd, zo’n 14 jaar terug, woonde ik een tijd lang in Milaan in het kader van een Erasmus uitwisseling. Een dik half jaar mocht ik mij een klein beetje Italiaanse voelen en dat was heerlijk. De Italiaanse cultuur je eigen maken is niet zo moeilijk als je niet anders kan (ik was zo ongeveer de enige buitenlandse studente op de faculteit waar ik vertoefde). En zo bewoog ik mij op de klanken van het mooie liedje ‘Sognami’ van über Italiaan Biagio Antonacci door die maanden heen. Precies dat ‘Sognami’-gevoel herleefde ik afgelopen september toen ik met Vacanze col Cuore een paar dagen weg mocht.

Met een groepje journalisten vlogen we naar Florence, Toscane, om vervolgens met flink wat bochtwerk de Chianti-streek in te rijden. In die regio heeft oud-directeur en oprichter van Vacanceselect Loek van de Loo samen met zijn lieve Italiaanse vrouw Chicca een Glamping Resort geopend: Orlando in Chianti. Orlando in Chianti vormt samen met 2 andere Glamping Resorts, 1 Camping Boutique en 1 Residence, allen gelegen in Italië, Vacanze col Cuore. Gemene deler: de look en feel waarbij kleinschaligheid, ruimte en authenticiteit hoog in het vaandel staan. Wij mochten een paar dagen op Orlando én Vallicella Glamping Resort (gelegen aan de Maremma) ervaren. Een verslag.

Orlando in Chianti

Op de heuvels van Chianti in het hart van Toscane ligt deze prachtige glamping. Alle plekken zijn ruim opgezet en ‘verstopt’ tussen de verkoelende bomen. Je kan kiezen tussen verschillende typen accommodaties, van een bohemian lodge tot aan een zogenaamde air dreamer (met name voor gezinnen ideaal), maar ook met een eigen tent of caravan kan je terecht op Orlando. Ik verbleef in een Airlodge, een ontzettend leuk, luxueus en gemeubileerd houten huisje. De totale ruimte die je tot je beschikking hebt is ongeveer 24m2, waarvan 12m2 op de begane grond en 12m2 op de eerste verdieping. Alles zit erop en eraan. Douche, keukentje, een mooie veranda en twee dubbele bedden.

Lees ook:  Duurzaam reizen, tips & tricks

Met name de bedden op de bovenverdieping zijn super, Rits je namelijk het tentdoek boven je open, dan slaap je letterlijk onder de sterrenhemel (er zit nog wel een doorzichtig tentdoek tussen). Als gezin met twee kids is dit echt een glamping-ervaring die je wilt meemaken. Want ondanks dat je alle luxe hebt, voel je wel echt het outdoor-gevoel. Je lééft buiten, ook omdat je alle elementen van de verschillende lodges kan open- en dichtritsen. Wil je het nog iets luxueuzer dan kan je ook nog kiezen voor bijvoorbeeld een Cube Suite. Hierbij heb je het gevoel dat je als het ware in een losse hotelkamer zit die middenin de natuur is gedropt.

De Airlodge

De Airdreamer

Orlando én de Chianti ontdekken

Op Orlando zelf is al genoeg te ontdekken. Zo is er het ruime zwembad, dat niet alleen overzichtelijk is maar ook genoeg leuks te bieden heeft voor jong en oud. De brede familieglijbaan is ook niet te missen. Vanaf het terras van het restaurant heb je mooi uitzicht op het zwembad. Zonder dat het rumoerig is trouwens. Iets wat sowieso opvalt; er is heel wat aanbod wat betreft vermaak voor kids, maar het voelt nooit als té. Zoals je dat wel vaak kan hebben op campings in Zuid-Europa.

Alles is met zorg afgestemd, zodat alle gasten in hun waarde worden gelaten. Ook het Italiaanse karakter blijft hierbij in tact. Niets vervelender dan in Italië op vakantie te zijn, om vervolgens door geen enkele Italiaan omringt te worden. Het restaurant voelt dan ook ‘vero’ Italiaans aan. Heerlijke cappuccino en echt goede gerechten kan je hier krijgen. Geen standaard camping menuutje, maar echt lekker uit eten.

Vanaf het terras van het campingrestaurant op Orlando kijk je zo uit over het grote zwembad

Natuurlijk is het een must om in deze regio de omgeving te verkennen. De kenmerkende glooiende heuvels van de Chianti streek zijn een lust voor het oog. De beste manier om hierin op te gaan is een Vespa te huren en heerlijk rond te rijden. Dat is precies wat wij ook deden. Niets anders dan genieten gedurende zo’n tocht. We reden langs de vele wijnvelden, dronken cappuccino in prachtige, kleine Italiaanse dorpjes en proefden de lekkerste gerechten tijdens de lunch in een van de mooiste restaurantjes waar ik ooit ben geweest (La Bottega di Volpaia in Volpaia). We sloten die dag af met een rondleiding en wijnproeverij bij Castello d’Albola om vervolgens meer dan voldaan terug naar de glamping te keren. De volgende dag was het tijd om verder te reizen, maar met gemak zou ik hier een week of twee kunnen verblijven. Heerlijk!

De beste manier om de Chianti-streek te ontdekken; per Vespa

De wijnvelden van Castello di Albola

Verse Bruschetta

Vallicella Glamping Resort

Het was tijd om naar de tweede glamping van Vacanze col Cuore te gaan: Vallicella. Op ongeveer twee uur rijden van Orlando ligt Vallicella, iets van de kust af waar je uitkijkt op het eiland Elba. Opnieuw een prachtige glamping, pas net vorig jaar geopend en waar je dezelfde fijne vibe voelt als op Orlando. Vallicella is een terrassencamping van origine en dat zie je terug in de indeling. Ook hier is er wel weer voor gezorgd dat elke plek ruimte genoeg heeft. Absoluut geen hutjemutje-gevoel dus. De staanplaatsen, Cottages en Lodgetenten bevinden zich midden in een oude olijfgaard en laten je het gevoel van buitenleven optimaal ervaren.

Lees ook:  5 x jezelf fysiek en mentaal klaarstomen voor de wintermaanden

Eén van de key assets van deze glamping: de Aqua River, de langste campingglijbaan van Italië. Hierbij glijdt je op een grote opblaasband al slingerend, tussen en óver de olijfbomen naar beneden, om pas na zo’n 135 meter in het zwembad onderaan terecht te komen. Halverwege is er nog wel een soort van ‘rustplaats, waar je even op adem kan komen. In één woord geweldig! Ik lieg niet, als ik zeg dat ik er minstens 20 keer van af ben gegleden. Dus ja, zowel voor jong en oud een top-attractie. En nee, je hoeft niet bang te zijn dat deze glijbaan ervoor zorgt dat de glamping massaal of rumoerig aanvoelt. Doordat de elementen zo zijn verwerkt in de natuurlijke loop van de locatie van de glamping is het geheel juist heel rustig gebleven.

De langste camping glijbaan uitproberen!

Eén van de lodges op Vallicella met op de achtergrond het stadje Scarlino

Verkoelende wateren

Tijdens ons verblijf op Vallicella (waar ook weer, net als op Orlando, de accommodaties en het restaurant top zijn) gingen we natuurlijk ook nog een stukje van de omgeving verkennen. Aangezien we aan de kust zitten is een boottocht voor de hand liggend. In de haven van Scarlino gaan we met de hele groep aan boord van een behoorlijk snelle boot* waarmee we over de zee stuiteren. Maar gelukkig gooien we ook heel wat keren het anker uit, zodat we het verkoelende water in kunnen springen en mogen genieten van de prachtige vergezichten en het blauwe zeewater. ’s Avonds sluiten we ons verblijf af met opnieuw een heerlijke Italiaanse maaltijd in een lokaal restaurant gelegen op een prachtige plek aan het water.

Een insalata caprese mag niet ontbreken tijdens een verblijf in bella Italia

Bootje varen 

Zonder te overdrijven kan ik zeggen dat deze trip een van de fijnste was die ik in tijden heb mogen maken. Niet alleen vanwege de prachtig mooie glampings, maar ook door de oprechte gastvrijheid van Loek en Chicca en hun personeel, de natuur die je continue om je heen hebt en simpelweg la dolce vita. Ik zet nog maar eens ‘Sognami’ op zodat ik opnieuw kan wegdromen bij deze Vacanze col Cuore…

Lees ook:  De toekomst in zicht? Met de nieuwe Viture One bril kan je overal en altijd series streamen en gamen

* Neem zeker een reispilletje in als je een boottocht gaat maken, scheelt enorm in misselijkheid!

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy