Hoe je een fysieke beperking de baas bent in huis

Hoe je een fysieke beperking de baas bent in huis

Zelfstandig wonen kan lastig zijn als je kampt met een fysieke beperking. Gelukkig zijn er bepaalde manieren van het inrichten van je huis die dit stukken gemakkelijker kunnen maken – al komt er meer bij kijken dan je denkt. Hier wat tips zodat jij je ook met een fysieke beperking thuis kunt voelen.

Ruimte maken

Als je in een rolstoel zit moet je ten alle tijden rekening houden met het feit dat de breedte van je rolstoel de breedte van de vrije ruimte tussen je meubelen bepaalt. Als je kleiner woont betekent dit helaas vaak minder meubels. Maar dat het ongezellig moet zijn is zeker niet waar. Werk bijvoorbeeld met planken. Je moet uiteraard wel zorgen dat je er bij kan, maar zo houd je genoeg ruimte vrij om je te bewegen.

Verdiepingen tackelen

Mocht je niet het geluk hebben van een woning op de begane grond, of heb je zelfs binnen je eigen woning meerdere verdiepingen, dan is een lift essentieel. Maar ook hier hebben experts hun uiterste best gedaan om dit zo comfortabel mogelijk te maken. Iedereen heeft een specifieke vraag – van platformliften tot huisliften – en bedrijven zoals Triwatrapliften.nl bieden een antwoord. Kijk eens rond of praat met een specialist om de zorg voor een verhuizing weg te nemen.

De badkamer

Dit lijkt vaak een tricky kamer om aan te passen, maar het belangrijkste is dat de douche veilig is. Voor sommigen betekent dit een zitstoel in de douche voor anderen een douche die mobiel is. Zo zijn er ook nog eens veel accessoires die het wassen makkelijker maken. Denk aan beugels, een antislip ondergrond, een lage instap, een verstelbare douchekophouder of een eengreepsmengkraan. Hetzelfde geldt voor het toilet. Neem de dagelijkse confrontatie weg door, zonder al te veel inspanning en moeite, je badkamer om te toveren tot veilige plek.

Lees ook:  4 x tips om beter te flirten

De keuken

Dit vergt vaak wat meer inzet. Keukens zijn immers altijd gemaakt voor een staand en ziend persoon. Je kunt er aan denken om alle plateau’s in de keuken te verlagen, of elk handvat voorzien van een bepaalde textuur zodat je gemakkelijk kunt voelen waar je bent. Voor sommige mensen met een fysieke beperking zijn handelingen die kracht nodig hebben – zoals het openen van een koelkast – al een probleem. Door te werken met speciale handvaten, touwtjes of hefboomsystemen valt dit probleem al gedeeltelijk te verhelpen. Minder kracht is nodig voor hetzelfde effect.

Foto header via iStock, credits: fizkes

0 comments on “Hoe je een fysieke beperking de baas bent in huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *