Tips om levenskunst in je eigen leven te introduceren

by Emma

Thema’s als geluk, liefde, vriendschap, vrijheid, maar ook eenzaamheid en verdriet spelen een grote rol in de ‘levenskunst’, de filosofie die gaat over wat het goede leven inhoudt. Het is een praktische filosofie. Dit betekent ook dat zij beoefend moet (of mag) worden. Nou zijn deze thema’s universeel gezien ook vaak worstelingen voor de gemiddelde mens. Hier een paar tips om de levenskunst in je eigen leven te introduceren.

Je bent zelf de belangrijkste speler

Zoals al eerder aangeduid gaat het hier om een ‘doe’ filosofie. Dit betekent dus dat je ook echt aan de slag mag gaan met je eigen vorm- en zingeving. De eerste, en belangrijkste, les is dat je toch uiteindelijk op jezelf bent toegewezen. Betekent dit dat je er alleen voor staat? Zeker niet. Maar het houdt wel in dat je het heft in eigen handen moet nemen. De ‘zelfhulp’ filosofie dient als een weg, een grondhouding, maar is geen eenvoudig of definitief antwoord.

Onmisbare literatuur

Zodra je dit beseft kan je uiteraard wel hulpmiddelen inschakelen, waarbij boeken het beste medium zijn. Dit omdat je tijdens het lezen de tijd kunt nemen om rustig te reflecteren. Er is een breed scala aan literatuur over de levenskunst. Voor de vraag ‘wat wil ik?’ kan je bijvoorbeeld terecht bij Ikigai, van Fransesc Miralles, dat onderzoekt waarom de inwoners van het Japanse eiland Okinawa zo gelukkig en oud zijn. Een goed alternatief, met een ietwat theoretischere invalshoek, is Filosofie als een manier van leven, van Pierre Hadot, dat over het verlangen van een bepaalde manier van leven gaat. Maar ook On Confidence van The School of Life is niet verkeerd, en leert je hoe te stoppen jezelf te ondermijnen. In Tegen de onverschilligheid van Joep Dohmen lees je onder ander over de vraag ‘hoe doen we het samen?’. Voor een duw in de goede richting op de vraag ‘wanneer?’ alles nou moet gebeuren zijn zowel De kracht van het NU van Eckhart Tolle als Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt van de boeddhistische monnik Haemin Sunim uistekende opties. Zit je met ‘wat wil ik?’ in je maag, blader dan gerust door Ryan Holidays Het obstakel is de weg, wat leert dat ‘dat wat in de weg staat, de weg wordt’. Er is uiteraard veel meer om te lezen, maar voor wie door de bomen het bos niet meer ziet, is dit een goede start.

Lees ook:  Weet jij al hoe jouw zorgverzekering er volgend jaar uit moet zien?

Doe het samen

Tot slot is goed om te weten dat het toevoegen van wat levenskunst uiteraard geen makkelijke zaak is. Je bent immers met fundamentele vragen bezig, die je dan ook nog eens zelf moet toepassen op je eigen leven. Het leven is een kunst, dus. Wees dus vooral niet verlegen en bespreek het met anderen om je heen. Twee paar ogen zien meer dan één, en het kan enorm motiverend werken als een ander jouw eigen ontwikkelingen ook doorheeft.

Foto header via iStock, credits: Professor25

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy