Hoe je van jouw tuin een winters paradijs maakt

Hoe je van jouw tuin een winters paradijs maakt

De winter hangt in de lucht, de temperaturen dalen en met een beetje geluk kunnen we dit seizoen nog genieten van het ó zo geliefde blauw-witte kleurenpalet, waar de lucht ons toelacht terwijl we de sneeuw onder onze voeten horen kraken. Echter, wat we ook maar al te goed kennen is de vieze bruin-grijze drab, zeker als je een balkon of tuin hebt. Als je het goed aanpakt, is er in jouw wintertuin nét zoveel moois te zien als in de zomer. Lees hier wat tips hoe je jouw tuin omtovert tot een winters paradijs.

Groen is terug van weggeweest

Om de kalende takken en struiken wat te compenseren is het geen slecht idee om wat groen in je tuin te introduceren. Er zijn gelukkig meer dan genoeg flora die hun groene kleur wél behouden in de winter, waardoor ze jouw tuin in een handomdraai gelijk opfleuren. Voorbeelden hiervan zijn klimop, de buxus en conifeer. En voor wat groene flora kan je altijd terecht bij het klassieke sneeuwklokje, de lavendel of de exotische Japanse roos.

Tuinmeubilair

Een andere tip om wat kleur en vooral warmte toe te voegen aan je tuin is het kiezen van het juiste tuinmeubilair. Zodra je een tuintafel aanschaft bijvoorbeeld, creëer je gelijk een groot warm oppervlak. Qua materiaal maakt het in principe niet bijzonder veel uit en kan je de meeste tuintafels het hele jaar door laten staan (let wel dat ze in een betere staat blijven als je ze twee keer per jaar reinigt). En met wat kussens en dekentjes kan je heerlijk warm een kopje koffie drinken terwijl je de frisse winterlucht op je wangen voelt.

Lees ook:  5 x de leukste kerst decoratie tips voor in en om je huis

Warm, warmer, warmst

Als je écht goed warm wilt blijven in de winter heb je natuurlijk een warmtebron nodig. Als je de ruimte hebt is het hartstikke leuk om een vuurkolfje aan te schaffen (van marshmallows tot kampvuur knusheid). Als je dit nou liever niet doet (i.v.m. kleine kinderen of huisdieren, bijvoorbeeld), dan kan je ook een winters warme illusie creëren door simpelweg wat warme lichten toe te voegen aan het uiterlijk van je tuin. Van lichtslingers tot lampionnetjes, het kan allemaal.

Nodig wat leven uit

Tot slot verandert jouw tuin pas écht in een winters paradijsje als je ook wat fauna verwelkomt. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van vetbolletjes of het plaatsen van een waterbadje voor de vogels. Of plant wat struiken met eetbare winterbessen. Ruim ook niet zo veel op! Egeltjes zijn dol op dorre bladeren en takjes. Mocht je een plekje met water hebben (niet te ondiep, anders bevriest dit), dek het dan niet af. Misschien kom je nog een kikkertje tegen.

Foto header via iStock, credits: Linas Toleikis

0 comments on “Hoe je van jouw tuin een winters paradijs maakt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *