Alles wat je moet weten over Chardonnay

by Redactie

Als er een druif is met veel verschillende gezichten, dan is het wel Chardonnay. Er is bijna niemand die de naam van deze druif nog nooit heeft gehoord, of het nu wijnliefhebbers zijn of niet. Toch zijn er ook mensen die zich vasthouden aan de mantra ABC: Anything But Chardonnay. Vaak zijn dit mensen die de druif over één kam scheren en zich nooit hebben verdiept in de mogelijkheden van de druif.

Minerale wijnen

Chardonnay is namelijk niet altijd in hout gerijpt, vol, vet en tropisch van smaak. Alleen al in Bourgogne, de geboorteplaats van Chardonnay, komen er verschillende stijlen voor. Zo zijn er zeker volle en in hout gerijpte wijnen, maar vinden we in de subregio Chablis ook frisse stijlen. De wijnen daar zijn soepel, over het algemeen zonder opvoeding op hout en een mooie, hogere zuurgraad dan elders in de Bourgogne. Oorzaak daarvan is niet alleen de manier van wijn maken, maar ook vooral de bodem met veel mariene fossielen die een flinke bijdrage levert aan de minerale wijnen.

US en Australië

Aan de andere kant van de wereld, in de Verenigde Staten en ook in Australië, worden er weer andere stijlen gemaakt. In de Amerikaanse staat Californië worden bijvoorbeeld veel Chardonnay wijnen gemaakt die erg rijp zijn met aroma’s van tropisch fruit en rijpe appels. Door de vaak gebruikte rijping in houten vaten, krijgen de wijnen een boterachtige textuur. In Australië, waar het op sommige plekken voor Australië nog redelijk koel is, worden expressieve, maar toch ook elegante wijnen gemaakt. Producenten kiezen er soms voor om een deel van de wijnen op eiken te laten rijpen en een gedeelte niet. Wanneer die twee stijlen worden geblend tot één wijn kan er een prachtige balans ontstaan.

Lees ook:  Duurzaam koffie shoppen met de Simon Lévelt koffiezak

Wat veel mensen ook niet beseffen, is dat Chardonnay veelvuldig wordt gebruikt in de Champagneregio. Het is zelfs één van de drie belangrijkste druivenrassen. Chardonnay zit vaak samen met twee andere, blauwe, druivenrassen in een blend. De twee blauwe belangrijke druivenrassen zijn Pinot Noir en Pinot Meunier. Wanneer een wijn van alleen witte druivenrassen wordt gemaakt, vaak dus alleen van Chardonnay, wordt de wijn ook wel een Blanc de Blancs genoemd. Een wijn van alleen blauwe druivenrassen heet dan weer een Blanc de Noirs.

Foto header via iStock, credits: Rostislav_Sedlacek

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy