10 x slim besparen op telefoonabonnementen en smartphones

by Redactie

In Nederland houden we van korting en besparen, en er is dan ook geen land in Europa waar zoveel korting- en spaaracties bestaan. De meeste winkels hebben wel zo hun eigen spaarsysteem, met als reden klanten te winnen en te houden. Online ligt dit anders, veel webwinkels hebben helemaal geen spaarsysteem. Maar dit betekent niet dat er online niets te sparen of te besparen valt.

Overweeg je om een nieuwe smartphone te kopen, of juist om een mobiel abonnement te sluiten? Dan kan dit artikel jou goed van pas komen, want in dit artikel zetten we de 10 beste bespaartips voor smartphones en mobiele abonnementen voor je op een rij! Eerder gaven we al wat algemene bespaartips, in dit artikel, maar nu doen we dat dus specifiek voor smartphones en telefoonabonnementen.

1) Kies voor een smartphone van een goedkoper merk

Wil je een nieuwe smartphone hebben, weet dan dat de toestellen van Apple (iPhones) behoorlijk aan de prijs zijn. Hetzelfde geldt voor smartphones van andere A-merken als Huawei, Sony en Samsung. De laatste jaren worden smartphones van minder bekende telefoonmerken steeds populair. Denk hierbij aan toestellen van het merk Xiaomi, Oppo en Alcatel. Over het algemeen zijn smartphones van deze merken duidelijk goedkoper, terwijl de prestaties van smartphones van deze merken evengoed naar behoren of zelfs goed zijn te noemen.

2) Kies voor een wat ouder smartphone model

Voor welk smartphone merk je ook gaat, bij alle merken is het zo dat de nieuwste toestellen die het laatst op de markt zijn gebracht, meestal ook relatief prijzig zijn. Dat valt te snappen, omdat fabrikanten weten dat veel mensen de allernieuwste smartphone willen hebben. Vaak kun je al flink besparen door juist een toestel te kiezen van één of twee seizoenen geleden, en niet voor de laatst uitgebrachte modellen. Met name bij de duurdere merken zijn de verschillen groot. Zo kan een iPhone van 1 of 2 seizoenen geleden je al 300-400 euro voordeel opleveren ten opzichte van de iPhone die het laatst is verschenen.

Lees ook:  Fitnesstracker voor fitte vaders (+ Vaderdag-winactie!)

3) Sluit een Sim Only abonnement, en niet een abonnement met toestel

Een Sim Only abonnement zonder telefoon is bijna altijd goedkoper dan een mobiel abonnement met toestel. De reden: bij een abonnement met toestel moet je ook nog betalen voor je smartphone. De enige manier om hogere kosten voor een telefoonabonnement met smartphone te omzeilen is door je smartphone in één keer te betalen, direct bij het afsluiten van je mobiele abonnement.

4) Ga voor een Sim Only provider en niet voor een grote provider

Een ander manier om te besparen als je voor de keuze van een mobiel abonnement staat, is door juist te kiezen voor een Sim Only provider. Dit soort providers bieden alleen abonnementen aan zonder smartphone. Dit zijn providers zonder eigen netwerk, die meestal ook wat goedkopere bundels hebben.

5) Ga voor een los toestel in combinatie met een abonnement zonder telefoon, in plaats van voor een abonnement met telefoon

Ook dit kan een slimme manier zijn om de kosten te drukken. Veel mensen kiezen nog steeds voor een toestel met abonnement, terwijl je tegenwoordig heel gemakkelijk een los toestel bij de ene partij kunt bestellen en een Sim Only abonnement bij een andere partij. Dit kan je in sommige gevallen een leuke besparing opleveren. Maar nog los daarvan, je kunt heel gericht een abonnement kiezen, en daarnaast ook heel gericht kiezen voor een los toestel. Hierdoor kun je een combinatie maken (qua soort abonnement en toestel), die de veel providers niet aanbieden.

Lees ook:  Teufel Radio 3sixty; veel meer dan gewoon een radio

6) Sluit je abonnement voor 2 jaar af, en niet voor 1 jaar of 1 maand

Dit is nou typisch Hollands, beloond worden door langer klant te blijven. En terecht, want een provider verdient dan ook meer aan je, als je langer blijft. Bij veel providers zijn de abonnementen voor 1 jaar iets duurder qua maandelijkse kosten. De opslag is vaak 1 euro per maand. Mobiele telefoonabonnementen die je maandelijks kunt opzeggen zijn vaak nog iets duurder, hier vragen veel providers 2 euro per maand extra voor. Op de lange termijn kun je dus veel geld besparen als je kiest voor een 2-jarig contract, in plaats van voor een maandelijks opzegbaar mobiel abonnement. Op 10 jaar bekeken zou je dit zelfs veel providers een voordeel opleveren van 240 euro!

7) Sluit een zakelijk telefoonabonnement af als je ondernemer bent, in plaats van een abonnement op je persoonlijke naam

Bel je zakelijk, en kun je aantonen dan je je bel- en telefoonkosten zakelijk maakt? Dan mag je de kosten opvoeren voor de belasting. Heb je een bedrijf, dan zou je wel gek zijn als je je telefoonabonnement niet op naam van je bedrijf zet. Hier kunnen zelfs vele honderden euro’s voordeel liggen, belastingvoordeel wel te verstaan! Sta je met een bedrijf ingeschreven bij de KvK, als ZZP’er of als bedrijf met meerdere medewerkers? Oriënteer je dan op een zakelijk mobiel abonnement, en niet op een particulier abonnement. Veel providers hebben ook een aparte zakelijke afdeling op hun website. Kijken dus, zouden wij zeggen…

Lees ook:  Getest: Teufel Move BT

8) Overstappen is soms beter dan verlengen…

Als je mobiele abonnement afloopt, dan is het soms voordeliger om over te stappen naar een andere provider, en niet te blijven bij je huidige provider. Of dit zo is, dat is het onderzoeken waard. Soms is blijven dan weer wel aantrekkelijker.

9) Je contract stilzwijgend laten doorlopen

Dit is waarschijnlijk één van de aller domste dingen die je kunt doen. Je provider laat je dan staan op de oude voorwaarden, dus de voorwaarden die je overeengekomen bent bij het sluiten van je abonnement. De ontwikkelingen op de markt voor mobiele telefonie gaan echter snel. Providers zullen je dan ook vaak belonen als je opnieuw voor 1 of 2 jaar klant wordt. De beloning zit hem dan in lagere maandelijkse lasten, of een verbeterde bel en/of databundel.

10) Bekijk eerst een vergelijkingssite voor mobiele telefoons en abonnementen

Het is goed om websites van providers te bekijken, maar waarschijnlijk nog veel beter om eens te kijken op een vergelijkingssite voor mobiele telefoons, en/of abonnementen. Dit soort sites vergelijkt namelijk toestellen van verschillende aanbieders, en telefoonabonnementen bij verschillende providers. Zo kun je eenvoudig zien welke partij of provider jou de goedkoopste deal levert. Vergelijk dit maar met hagelslag in de schappen bij de supermarkt. Als je de verpakkingen naast elkaar ziet staan, dan zie je snel welke het goedkoopste is, of voor jou het beste. En zo kan dat met mobiele producten ook, via online vergelijkingstools.

Foto header via iStock, credits: Ridofranz

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy