Op reis door Iran? Hier lees je hoe je je het beste voorbereidt

Op reis door Iran? Hier lees je hoe je je het beste voorbereidt

Zodra je eindelijk de knoop hebt doorgehakt en weet dat je naar Iran gaat, zijn er nog allerlei andere zaken om voor te bereiden en dingen om aan te denken. Veel mensen denken dat Iran helemaal geen veilige vakantiebestemming is, en ook al zijn er zeker delen van het land waar je het beste niet kunt komen, onveilig is het er niet. Toeristen worden juist hartelijk onthaald! Waar je wél op moet letten voor en tijdens je reis, lees je hier.

Het beste reisseizoen

De eerste vraag is natuurlijk: wanneer ga je erheen? Mocht je jezelf gelukkig genoeg kunnen noemen dat je kan reizen wanneer je maar wilt, ga dan in de lente (april en mei) of herfst (september en oktober). Tenzij je van extreme temperaturen houdt, zijn dit de beste maanden om te gaan. Iran is groot, écht groot, wat ook betekent dat de temperaturen flink kunnen verschillen. Zomers kan je temperaturen van boven de 40 graden Celsius verwachten, ’s Winters een koude 10 graden Celsius. Let wel dat reizen tijdens de Ramadan of het Perzische Nieuwe Jaar soms moeilijker is dan verwacht.

Visum

Tenzij je een Amerikaanse identiteit hebt (maar zelfs dan) is het regelen van een (toeristen)visum best gemakkelijk. Het werkt simpel: maak een uitstapje naar het Iraanse consulaat in Den Haag (je hebt geen visumbureau nodig). Ook is het sinds kort een optie om een visum on arrival te regelen. Je hebt wél wat documenten nodig. Denk aan een volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier, een recente pasfoto, een Nederlands paspoort én kopie en een zorgverzekeringspas inclusief kopie hiervan. De maximale reisduur van Iran is dertig dagen, dus houd hier wel rekening mee. Ook moet je landen vermelden waar je eerder bent geweest (vermeld Israël niet!) en je beroep doorgeven (‘blogger’ wordt als journalist gezien, en zo krijg je geen toeristenvisum).

Lees ook:  Gespot: de elektrische deelbakfiets Cargoroo

Foto en film

Het komt wellicht niet as een verrassing, maar waar je foto’s mag maken is beperkt. Militaire en overheidsgebouwen (zoals politiebureaus) zijn zeker weten een no-go. Ook zijn er bepaalde provincies waar je beter niet je camera tevoorschijn kunt halen i.v.m. radicale islamitische bewegingen en dergelijke, zoals in Sistan en Boelitjstan. Wil je toch met wat kiekjes naar huis komen? Dan zijn foto’s van bezienswaardigheden, het straatleven en mensen geen probleem (ook al is het wel zo netjes om dit even te vragen).

Kledingvoorschriften

Als je als vrouw naar Iran reist, dan is het respectvol om je aan de kledingvoorschriften die gelden te houden. Sterker nog, zonder kom je niet heel ver. Dit betekent dat je verwacht wordt een lange broek te dragen, en je jouw armen en hoofd bedekt (armen tot over de ellenbogen). Draag wat lossere kleding zodat de vrouwelijke vormen niet geaccentueerd worden, en ook de hoofddoek of sjaal kan je losjes dragen. Soms moet je een chador aandoen (waar alleen je ogen zichtbaar zijn) op bepaalde heilige plekken. Gelukkig kan je deze vrijwel altijd lenen bij de ingang van zo een monument.

Lees je in

Tot slot is er natuurlijk nog véél meer informatie beschikbaar over Iran. Lees je daarom dus vooral goed in. De Lonely Planet is altijd een fijne optie, maar zo ook bijvoorbeeld het boek Iran van Greet van Deuren, waar je ook veel kunt lezen over de politiek, geschiedenis en cultuur. Liever iets kijken op de bank? Dan moet je natúúrlijk even “Onze man in Teheran” gaan bekijken van de VPRO. Als je liever de tijd neemt, dan kan je je altijd aanmelden bij de Facebook-groep “See you in Iran”, waar reizigers belangrijke tips en tricks met elkaar delen, waaronder ook veel Iraniërs zelf.

Lees ook:  Hoe bescherm je je smartphone tegen hackers?

Foto header via iStock, credits: Ozbalci

0 comments on “Op reis door Iran? Hier lees je hoe je je het beste voorbereidt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *