Ook als ZZP’er kun je niet alles alleen doen

by Redactie

De term ZZP staat voor ‘zelfstandige zonder personeel’. Dit klinkt misschien alsof je als ZZP’er alles in je eentje moet doen, en alhoewel dat natuurlijk wel zou mogen, is dit niet waar de meeste zelfstandigen voor kiezen. Zeker ZZP’ers met een goedlopend bedrijf kiezen er liever voor om voor zaken waar zij minder verstand van hebben mensen in te huren. Dat brengt wat kosten met zich mee, maar bespaart wel veel tijd. Tijd waarin je als ZZP’er weer andere klussen aan kan nemen, zodat het inhuren van een professional je netto eigenlijk niks hoeft te kosten.

Wat kun je uitbesteden?

Iedere zelfstandige heeft wel werk waar hij of zij een hekel in heeft. Soms is dat simpelweg door een gebrek in interesse, maar vaker leveren bepaalde werkzaamheden problemen op wegens een gebrek aan kennis.

De administratie is voor veel kleine zelfstandigen een blok aan het been. Zelfs kleine bedrijven moeten wettelijk gezien een degelijke en gedetailleerde administratie bijhouden, iets wat veel tijd kan kosten. Een deel van dit soort administratieve taken is weliswaar tijdrovend, maar verder goed te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bijhouden van een urenregistratie: niet ieders favoriete klusje, maar ook niet erg ingewikkeld.

Anders wordt het voor velen als het om geld gaat. Het opstellen en versturen van facturen kan, zeker als je veel klanten bedient, een flinke klus zijn. Ook het bijhouden van de binnengekomen betalingen en het sturen van herinneringen wanneer een klant te laat betaalt vraagt veel tijd. Dat is voor veel zelfstandigen een belangrijke reden om hiervoor een externe kracht voor in te schakelen. Dit soort werkzaamheden door een boekhouder ZZP laten doen kan een ZZP’er veel tijd schelen.

Lees ook:  De groene kant van Nederland ontdekken: groene vakantiebestemmingen

Ook het bijhouden van andere administratieve taken, zoals het doen van belastingaangifte en het jaarlijkse opstellen van de resultaten over het afgelopen boekjaar is iets dat veel ZZP’ers niet tot hun favoriete klusje rekenen. Een eigen bedrijf runnen is één, ieder jaar een jaarrekening maken, dat is iets heel anders! Ook dit wordt vaak overgelaten aan de experts.

Werk doorspelen aan anderen

Naast administratieve taken die veel tijd kosten, zijn er ook andere klussen die je als ZZP’er niet zelf op kunt pakken. Dat kan bijvoorbeeld zijn doordat je het te druk hebt om een bepaalde klus erbij te doen, of doordat je de expertise niet in huis hebt.

Het voelt op zo’n moment misschien vreemd om jouw opdrachtgever door te verwijzen naar een concurrent, maar toch kan dit een goede keuze zijn. Jouw concurrent zal in een soortgelijke situatie wellicht hetzelfde doen en jou een nieuwe klant toespelen, terwijl jouw opdrachtgever blij is dat je hem in ieder geval in contact hebt kunnen brengen met iemand die hem verder kan helpen.

Foto header via iStock, credits: DragonImages

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy