Manual: whiskey drinken doe je zó 

by Emma

Natuurlijk kan iedereen whiskey drinken: giet het in een glas, en vervolgens in jezelf. Maar toeval wil dat whiskey dé alcohol is die je op – echt waar – duizenden manieren kunt drinken, waarbij ook elk glas anders zal smaken. Er hangt ook een bepaalde luxe rondom de drank, aangezien deze alcoholische versnapering goed de tijd nodig heeft om te rijpen én te bereiden. Maar goed, ook zonder deze informatie is het niet mis om whiskey te drinken als een heuse expert. Hoe? Dat lees je hier.

Let op het glas

De smaak van een whiskey is onder andere afhankelijk van het glas waarin je het schenkt. De vorm van het glas beïnvloedt zowel de smaak als de geur – en deze zijn allesbepalend, omdat je niet wil dat de complexiteit van een goede whiskey verloren gaat. Zo moet de mond van het glas bijvoorbeeld wijd genoeg zijn en de bodem niet te diep. Maar denk ook aan de hoeveelheid lucht waar de alcohol potentieel mee in aanraking komt. Zodra het oxidatieproces versnelt, wordt de smaak aangetast. Sommige whisky’s worden geuriger en kruidiger, andere juist platter (dit hangt af van de soort). Over het algemeen drinken kenners voornamelijk uit een tumbler of tulpvormig glas. En nog een laatste tip: als je met iemand samen aan de whisky gaat, ga dan ook voor identieke glazen, omdat je anders beiden een andere smaakervaring zult hebben.

Laat de geur tot je spreken

Nog voordat jij een slok hebt genomen, is het aroma van de whiskey al jouw neusgaten binnengedrongen, en zo dus jouw eerste kennismaking met de drank. Er zit een bouwwerk van geuren in een fles whiskey: noten van eik, vanille, mais, bloemenextracten of kruidige accenten. Bij een goede whiskey is het van belang om even stil te staan bij de geur. Schenk het glas in. Laat het ademen. Swirl het glas. En ruik. Steek je neus goed in het glas en neem alle aroma’s tot je – en laat deze jouw smaak beïnvloeden én versterken. Gooi het glas leeg, en vul deze nu nogmaals. Ruik weer. Door dit proces een paar maal te herhalen zorg je er voor dat de in eerste instantie overheersende geur van sterke alcohol keer op keer wordt vervangen door een van de velen subtiele aroma’s van de whiskey. Als je dit doet eindig je met een verrassend geurenpalet, uniek aan jouw glas whiskey.

Lees ook:  Ice ice baby - top 5 beste ijssalons

Neat, met wat water of on the rocks?

De echte kenner raadt de onervaren whiskydrinker aan om de eerste proef neat te drinken (noch water, noch ijs). Zo kom je in aanraking met de smaak zoals deze ook daadwerkelijk bedoeld is. Als je dit eenmaal tot je hebt laten bezinken, kun je er zelf voor kiezen hoe je deze smaak eventueel wilt aanpassen. Is het alcoholgehalte toch iets te sterk voor je? Voeg dan voorzichtig een druppel water toe om te verdunnen (dit versterkt het aroma soms zelfs). Verreweg de meesten kiezen er toch voor om het drankje gekoeld met wat ijs (on the rocks) te nuttigen. Experts zijn hier overigens niet héél enthousiast over – het ijs verlamd je smaakpapillen lichtelijk waardoor je de échte whiskey niet meer volledig proeft – maar als jij het lekker vindt, moet je dit uiteraard gewoon doen.

Proef zorgvuldig

Als het dan eindelijk zo ver is, neem dan een voorzichtig slokje. Slik niet door! Laat de whiskey rustig dansen in je mond. Je tong is een krachtig instrument, en verwerkt smaak anders afhankelijk welk gedeelte van de tong in aanraking komt met de whiskey. Voor een volledige ervaring laat je de whiskey dus ook je hele mond door glijden, om elke smaak te activeren. Vaak proef je karamel, vanille en toffee, maar soms kom je ook iets verrassends kruidigs tegen. Als je vervolgens doorslikt, let dan ook hier goed op. Hoe lang blijft de smaak in je mond? Verandert deze? De afdronk verschilt enorm per whiskey. En last but not least: neem je tijd. Drink kleine hoeveelheden tegelijkertijd en neem voor één glas zo een 30-60 minuten. Het is immers een echte beleving, en eentje die je niet wilt missen.

Lees ook:  How to: creatief zijn met schoen en sneaker verf

Foto header via iStock, credits: kmk-vova

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy