Hoe je de perfecte gastheer wordt van jouw eigen kerstdiner 

by Emma

Hoe fijn het ook is om je naasten (en jezelf!) te verwennen tijdens de kerstdagen. Maar ervaring leert dat het ook enorm stressvol kan zijn. Of je het nou met een groep vrienden, op werk, of traditioneel thuis met de familie viert, het hoogtepunt van de feestdagen is bijna altijd het eten (men komt niet voor niets een kilootje of twee aan voordat het nieuwe jaar begint…). Mocht je de gelukkige zijn, en zelf een kerstdiner hosten als gastheer, dan lees je hier hoe je ervoor zorgt dat dit een onvergetelijke avond wordt.

Houd het simpel!

Natuurlijk is dit dé tijd van het jaar om all out te gaan met het kerstdiner, maar de allerbeste tip die er is, is om het niet al te moeilijk voor jezelf te maken. Dat betekent: kijk goed naar jezelf. Ben je ervaren in de keuken? Dan kan je heus wel een nieuw recept uitproberen. Maar misschien ben je alles behalve een keukenprinses. Dan is het handiger om een recept waar je al bekend mee bent, een kerstsfeer te geven.

Maak een menu

Of je nou uitgebreid dagen in de keuken gaat staan of het liefst maar een paar uur ermee bezig bent, je maakt het stukken makkelijker voor jezelf als je een menu maakt. Zo zien je gasten in één oog opslag wat ze voorgeschoteld krijgen. Wil je een drie-gangen menu? Wat hapjes waar iedereen zelf wat van kan nemen? Begin hierbij, en dan is het van belang om te kijken naar wat leuke recepten. Leuke tip: verwerk een thema in je menu! Dit kan van alles zijn, van een kleur zoals rood tot een dieet zoals vegetarisch of vegan. Maar ook leuk om één smaak terug te laten komen (kaneel is lekker winters), of een bepaalde keuken te introduceren en zo een ‘fusion food’ kerstdiner te organiseren (een Japanse kerst met sushi?).

Lees ook:  Zou jij eigenlijk ook wat meer moeten bewegen? 

Decoraties

Als je dan het menu af hebt, is het tijd om de juiste decoraties toe te voegen aan jouw feestelijke avond. Let vooral op de opmaak van de tafel. Welke servetten wil je? Wil je bepaalde kleuren terug laten komen (als dit het geval is, kies dan niet méér dan drie om het oog ook rust te geven)? Misschien haal je het speciale servies wel uit de kast? En tot slot: kaarslicht is een echte must. Je ziet nog genoeg om te snappen wat er op je bord ligt, maar de sfeer is gelijk gemoedelijk. Eten er kinderen mee? Kies dan voor wat brandveilige nep kaarsjes. Zelfde effect, maar niets vliegt in de fik tijdens het toetje (ook belangrijk). Zet wat muziek aan op de achtergrond en laat het feest maar beginnen.

Foto header via iStock, credits: Foxys_forest_manufacture

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy