Georganiseerd of op de bonnefooi: hoe reis jij het liefst?

Georganiseerd of op de bonnefooi: hoe reis jij het liefst?

De manier waarop we reizen en onze vakantie doorbrengen is in de afgelopen tientallen jaren compleet veranderd. Nog niet eens zo heel lang geleden, zo rond de jaren ’60 van de vorige eeuw, was op vakantie gaan helemaal niet zo normaal als nu. Als je al op vakantie ging, dan was dat vaak binnen Nederland. Rond 1970 ging minder dan de helft van de Nederlanders op vakantie, en slechts 25% ging daarbij naar het buitenland. Iets wat we ons nu nauwelijks meer kunnen voorstellen.

Op vakantie in de twintigste eeuw

Tegenwoordig gaat bijna 80% van de Nederlanders op vakantie, het grootste deel van de mensen ongeveer twee weken. Waar we vroeger dichtbij huis bleven, is het aantal kilometers dat we tegenwoordig reizen voor met name onze zomervakantie flink gestegen. Niet zo vreemd ook. In de jaren ’60 en ’70 was het vliegtuig pakken nog lang niet zo normaal als nu. Vakanties vonden vaak dichtbij huis plaats, op plekken die met de auto goed te bereiken waren. Met de groei van de luchtvaart en de opkomst van vakantievluchten werden de mogelijkheden om op reis te gaan steeds groter, en vlogen we massaal naar de Spaanse en Italiaanse kusten, niet veel later gevolgd door landen als Egypte en Tunesië. Inmiddels zoeken steeds meer mensen het nog verder van huis, en kijkt niemand meer vreemd op van een vakantietripje naar Amerika, Azië of Australië.

Hoe reis jij het liefst?

Eind vorige eeuw was het nog lekker overzichtelijk: wilde je op reis, dan bracht je een bezoekje aan het reisbureau. Zij regelden jouw reis tot in de puntjes, en waren over het algemeen bereikbaar als er ter plekke iets toch niet helemaal naar wens verliep.

Lees ook:  10 X Hotspots langs de Amsterdamse grachten

Door de komst van het internet veranderde dit. Opeens konden we zelf onze vliegtickets boeken, direct bij de airlines, en zelf ter plekke op zoek naar de leukste hotelletjes. Op deze manier werden vakantie steeds persoonlijker, en reisorganisaties steeds meer overbodig. Toch valt er ook wat te zeggen voor een georganiseerde reis.

Veel mensen vinden het prettig om vooraf te weten dat alles goed geregeld is en ze niet ter plekke van alles hoeven uit te zoeken. Zeker als er naar onbekende landen wordt gereisd, waarvan men de taal niet machtig is, kan zomaar op de bonnefooi reizen net wat te spannend zijn. Dat is geen enkel probleem, tegenwoordig worden naar heel veel verre bestemmingen rondreizen georganiseerd die je alle zorgen uit handen geven. Een rondreis Costa Rica kun je, als je dat wilt, compleet georganiseerd en begeleid boeken. Is dat je iets te veel van het goede, en heb je geen zin in continue een groep mensen om je heen? Ook individuele rondreizen zijn mogelijk; daarbij reis je zelfstandig, maar is alles wel vooraf voor je geregeld. Je kunt je vakantie dus zo avontuurlijk maken als je zelf wilt.

Foto header via iStock, credits: anyaberkut

0 comments on “Georganiseerd of op de bonnefooi: hoe reis jij het liefst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *