Amsterdam Light Festival #8: Go see the light!

by Petrick de Koning

De donkere dagen voor kerst zijn stiekem al weer aangebroken. Maar niet in Amsterdam. Daar is ook dit jaar weer het Amsterdam Light Festival (AFL). Het thema van de achtste editie is DISRUPT. Het is weleens lekker om de boel te ontregelen. En kunstenaars uit alle windstreken gingen deze editie heerlijk los. Deze unieke kunstwerken, komen toch weer schitterend samen in een adembenemende tour. En wij kunnen het weten, want wij gingen als eerste aan boord voor een preview.

Maar niet getreurd. Jij kunt vanaf nu tot 19 januari zelf genieten van dit lichtspektakel. Vanaf het water is een aanrader, maar ook te voet of met de fiets is het dik genieten. Let wel even op want de route is iets gewijzigd. Vorig jaar bleven we echt in het centrum. Nu waaiert het festival uit richting Artis.

Een feeëriek decor

Het gaat te ver om alle kunstwerken hier te bespreken. In het feeëriek decor van nachtelijk Amsterdam zijn ze allemaal prachtig. Toch springt er een paar werken flink uit. Zo geeft ‘Nachttekening’ de Magere Brug een bijzondere uitstraling. Kijk vooral even door je oogharen voor het mooiste effect. Disruptie heeft helaas  een minder mooie kant. Klimaatverandering valt bijvoorbeeld niet meer te ontkennen. De kunstwerken ‘Atlantis’ en ‘Surface Tension’ vertalen dat beide naar het thema verdronken stad. Prachtig en onheilspellend tegelijk.

Meer dan de moeite waard

‘Order/Disorder’ verdient een speciale vermelding . Zowel in vorm als beweging springt dit werk eruit. En dat geldt eveneens voor het lieflijke ‘Butterfly Effect’ dat bij de oudere generatie zeker associaties met de Indische Lelies uit de Efteling oproept, maar dan zonder de karakteristieke muziek. Zoals gezegd vielen deze werken ons op. Maar ze zijn stuk voor stuk meer dan de moeite waard. Dus: Go see the light: vanaf de boot, op de fiets of gewoon te voet.

Lees ook:  Valle Camonica is dé place to be in Italië, elk seizoen!

Foto credits: Janus van der Eijnden

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy