6 x de meest bijzondere bioscopen van Nederland

6 x de meest bijzondere bioscopen van Nederland

Wie houdt er nou niet van: heerlijk een film kijken op het grote scherm, in het donker, met eventueel wat popcorn of een date aan je zijde. Gelukkig telt Nederland talloos veel locaties waar dit kan. Maar wat zijn nou de allerleukste, en meest bijzondere bioscopen van heel Nederland? Wij hebben ze op een rijtje gezet.

DOT Dome Cinema

Deze bioscoop is zéker de moeite waard. Ook al worden hier wellicht niet de nieuwste blockbusters gedraaid, opties heb je genoeg. Je wordt hier namelijk omringd door de film, dankzij het 3D-koepelscherm (vandaar de dome). Wist je dat er hier maar twintig van bestaan, wereldwijd? Voor 360 graden filmplezier hoef je echter niet heel ver te reizen, maar kan je gewoon een avondje naar Groningen!

LAB111

Toch liever iets anders? Dan kan je ook terecht bij LAB111, in Amsterdam. Obscuur, doch interessant feitje: deze locatie was vroeger een pathologisch anatomisch laboratorium. De filmzalen zitten niet voor niets in de kelder… Maar, sfeer genoeg! Deze cult cinema kent ook nog eens een restaurant, verzorgt exposities en host meer dan genoeg evenementen en debatten.

Kinepolis (Laser ULTRA-zaal)

We beginnen maar gelijk groots. En niet zomaar groots, maar écht heel groot. Bij de Laser ULTRA-zaal in Kinepolis (op meerdere locaties, van Almere tot Den Bosch) kijk je naar een gigantisch scherm, en dat ook nog eens met een hoge kwaliteit. Haarscherp dus. Qua beeld zit je meer dan goed. En geluid? Geen zorgen. Door middel van een spectaculair Dolby Atmos-geluid zorgt voor de ultieme filmbeleving.

Lees ook:  Review Cowboy 3: De ideale stads e-bike met coole looks

Cinecitta

Als klassiek meer je ding is, dan moet je uiteraard de oudste bioscoop van Nederland bezoeken! En de vind je, toevallig, in Tilburg. Ze weten wat ze doen hier, aangezien ze (als enige) al honderd jaar films draaien voor het publiek. Mocht je bekend zijn met de cinema’s in Rome, dan zal je opvallen dat het interieur en design (én de naam) geïnspireerd zijn door het Italiaanse doek.

Vue/JT

Ha, maar daar moet natuurlijk ook iets tegenop kunnen wegen. Wat dacht je van de modernste bioscoop van ons land? Denk aan zeven zalen, ruim 1400 zitplaatsen en de nieuwste lasertechnologie om de beste kwaliteit te garanderen. Zo ervaar je een film toch wel heel anders…

Tuschinski

Toch weer terug in de tijd voor deze laatste toplocatie. In hartje Amsterdam vind je dit prachtige Theater – met een in- en exterieur à la Art Deco en Jugendstil. Gebouwd in 1921 door de Poolse Abraham Tuschinski en nog steeds in prachtige staat. Wie het nog niet heeft meegemaakt, zal zijn of haar ogen uitkijken. En mocht er een keer een première van een grote film gelanceerd worden, dan is de kans groot dat de rode loper híer wordt uitgerold.

Foto header via iStock, credits: Estradaanton

0 comments on “6 x de meest bijzondere bioscopen van Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *