Zo maak je van je vensterbank een eyecatcher

by Redactie

Wat te doen met je vensterbank? In Nederland is men vaak erg goed een vensterbank of helemaal vol te proppen óf te werken in zogenaamde ’tweetjes’. Oftewel van alle objecten er precies twee dezelfde in de vensterbank zetten. Maar je kan er zoveel mooiers van maken. Wat al vaak begint bij het type materiaal van de vensterbank. Wij geven tips.

Natuursteen vensterbank: graniet, leisteen, hardsteen of basalt?

Een natuursteen vensterbank is bijvoorbeeld een erg mooie afwerking van de binnenkant van een kozijn. Het geeft je woning een mooie luxe uitstraling. Vensterbanken zijn bij Totaaltegel te verkrijgen in diverse natuursteensoorten en kunnen op maat gemaakt worden. Heb je al een natuursteen vloer liggen? Dan kan een natuursteen vensterbank het geheel prachtig complimenteren. Een vensterbank kan ook diverse bewerkingen ondergaan hebben. Elke bewerking heeft een ander effect op het materiaal.

Wanneer je de keuze heb gemaakt om je kozijnen af te werken met natuursteen vensterbanken heb je nog altijd de keuze uit diverse natuursteensoorten. Zo kun je gaan voor:

  • Hardsteen vensterbanken: een hardsteen vensterbank is blauwgrijs van kleur en een erg populair materiaal voor vensterbanken. Ook is er onderscheid in Chinees hardsteen vensterbanken en Blue Cloud vensterbanken. De Blue Cloud hardsteen lijkt op Belgische hardsteen en kan geschuurd, gezoet of licht gezoet worden.
  • Graniet vensterbanken: een graniet vensterbank is een stuk harder dan een hardsteen vensterbank en hierdoor ook slijtvaster. Graniet vensterbanken zijn voornamelijk donker van kleur. De Star Galaxy graniet vensterbanken zijn kenmerkend door de gouden spiegelglitter die erin zit, de Nero Assoluto graniet vensterbanken zijn geheel zwart.
  • Basalt vensterbanken: ook erg populair zijn basalt vensterbanken. Deze kunnen zowel gezoet als gebrand en geborsteld worden. Zoeten zorgt voor een matte, gladde oppervlakte. Branden en borstelen zorgt voor een ruwe oppervlakte.
  • Leisteen vensterbanken: leisteen is een materiaal dat ook gebruikt wordt voor vensterbanken. Een zeer populaire tegel voor op de vloer is een leisteen tegel. Dit combineert uiteraard prachtig met leisteen vensterbanken. Leisteen vensterbanken (en tegels) hebben van nature een gespleten oppervlak, deze kunnen niet op een andere manier bewerkt worden.
Lees ook:  4 x tips om wat design toe te voegen aan je servies

Maatwerk vensterbank

Bij Totaaltegel kan je vensterbanken op maat laten maken. Heb je een maatvoering die niet standaard is? Dat is geen probleem, je kan namelijk alle lengtes (tot een maximum van 220 cm uit één stuk) gemaakt worden. In de online configurator op hun website kan je precies aangeven welke maatvoeringen en facetten de vensterbank moet hebben. Heb je een technische tekening van de vensterbanken? Die kun je eenvoudig uploaden bij je aanvraag zodat ze exact kunnen maken wat jij nodig hebt.

Onderhoud vensterbank

De diverse natuursteensoorten vereisen divers onderhoud:

  • Hardsteen vensterbanken: hardsteen is gevoeliger dan sommige andere natuursteensoorten, hierdoor zijn krasjes en vlekken eerder zichtbaar. Zet je bijvoorbeeld een vaas op de vensterbank, zorg er dan voor dat je er bijvoorbeeld een viltje onderlegt als je krassen wilt voorkomen. Hardsteen vensterbanken schoonmaken? Gebruik dan alleen middelen met een neutrale pH-waarde.
  • Graniet vensterbanken: graniet kun je schoonmaken met een vochtige doek met water. Niet schoon genoeg? Dan kun je graniet ook schoonmaken met bijvoorbeeld Dreft of groene zeep.
  • Basalt vensterbanken: ook een basalt exemplaar maak je gewoon schoon met een vaatdoek en water. Mocht het erg vuil zijn dan kun je ook Dreft of groene zeep gebruiken.
  • Leisteen vensterbanken: leisteen is een vrij poreus materiaal, let dus op met vlekken. Gebruik bijvoorbeeld een onderzetter wanneer je iets op de vensterbank zet. Toch vuil geworden? Maak de vensterbank dan schoon met een doek en een sopje (geen bijtende of zure middelen gebruiken!).

Foto header via iStock, credits: FollowTheFlow

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy