Zo maak je van je tuin een duurzame tuin

Zo maak je van je tuin een duurzame tuin

In huis worden er al veel maatregelen genomen om duurzamer te leven. Te denken valt aan het scheiden van afval, de wasmachine pas aanzetten als hij vol is en de stekkers van apparaten uit het stopcontact halen. Maar hoe kunnen we er nou voor zorgen dat we duurzaamheid ook doorvoeren naar de tuin? Met deze tips zorg jij ervoor dat je jouw steentje bijdraagt aan een duurzame samenleving.

Waterbesparing

Waar we in Nederland geen te kort aan hebben, is regen. Dat regen goed is voor je tuin wisten we al, maar we zouden meer voordeel kunnen halen uit de regen. Vang de regen op in een regenton – ook een leuke eyecatcher voor in je tuin – en besproei je planten met het regenwater. Let er wel op dat je de regenton zoveel mogelijk in de schaduw plaatst, minder kans op algen.

Duurzaam kunstgras

Heb je niet echt groene vingers maar wil je wel graag een mooi én duurzame tuin? Ook daar is aan gedacht. Buitengewoonkunstgras ontwikkelt duurzaam kunstgras, waardoor jouw tuin er strak en verzorgd bijligt. Dit kunstgras is duurzaam omdat het ten eerste een lange levensduur heeft. Een kunstgrasgazon gaat wel twaalf tot twintig jaar mee. Ook zijn de matten recyclebaar, wat betekent dat het energie- en waterverbruik ook gereduceerd wordt.

Handen uit de mouwen steken

Een elektrische heggenschaar of grasmaaier klinkt vooral lekker makkelijk en snel. Voor het milieu is het minder. Maak de overweging of je deze apparaten echt nodig hebt, of dat je de werkzaamheden ook gewoon ouderwets met de hand kunt uitvoeren. Als je het apparaat toch nodig hebt, kun je er ook een met de buren aanschaffen. Goedkoper én duurzamer.

Lees ook:  Zo zorg je voor orde (en besparing) in je huishoudboekje

Energiewinst

Een klein verschil kun je al maken door het aanschaffen van energiezuinige lampen. Check voor het slapengaan ook even of alle lampen uit zijn, zodat er geen onnodige verlichting brandt ’s nachts. Ook fijn voor nachtdieren.

Moestuin

Je eigen moestuin beginnen is niet alleen goed voor ons milieu. “Moestuinen” is ook nog eens een hele leuke hobby. Door je eigen groenten te kweken, hoeft de groenten minder kilometers af te leggen, wat weer een hoop vervuiling en uitstoot scheelt. Voor je lichaam is het ook heel gezond om zelf groenten te kweken. Zo weet je welke groentes bespoten zijn en krijg je geen chemische stoffen binnen. Heb je in je tuin geen ruimte voor een moestuin? Op veel plekken in Nederland kun je ook een moestuin huren.

Foto header via iStock, credits: Ivanko_Brnjakovic

0 comments on “Zo maak je van je tuin een duurzame tuin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *