Tips & tricks: hoe zet je jezelf als zzp’er in de markt?

by Jill Buitenhuis

Voor jezelf beginnen als zzp’er is een grote en spannende stap. Er komt veel kijken bij het opstarten van een eigen bedrijf. Een van de belangrijkste dingen is om jezelf sterk neer te zetten in de markt. Een markt waarin je waarschijnlijk veel concurrentie hebt. Hoe onderscheid je jezelf van de concurrentie en hoe zorg je ervoor dat mensen je niet meer vergeten? Deze tips helpen je een handje om fris en vol zelfvertrouwen te beginnen aan je nieuwe avontuur als ondernemer.

Netwerken

Netwerken is écht werken en heel belangrijk voor je positionering in de markt. Door een sterk netwerk, vinden steeds meer mensen hun weg naar jouw dienstverlening. Goede gelegenheden om te netwerken zijn carrièrebeurzen, seminars, congressen en borrels. Je begint een netwerkgesprek bijvoorbeeld door te vertellen over je drijfveren en motieven. Wanneer je een netwerk hebt opgebouwd, is het van groot belang om je netwerk te onderhouden. Stuur eens een berichtje naar netwerkrelaties, zonder dat het over werk gaat, maar uit pure interesse. Zo onderscheid je je van de concurrentie, door oprecht geïnteresseerd te zijn.

Online

Zorg ervoor dat je onlinekanalen voorzien zijn van een onderscheidend logo. Een logo zorgt voor herkenbaarheid bij klanten. Ook is het van belang dat je eigen website er tiptop uitziet. Wat een valkuil bij een eigen website kan zijn, is een onprofessionele website. Wanneer je kiest voor een “makkelijk” template, kan dit verkeerd overkomen bij klanten. Als je website niet op orde is, zegt dat misschien ook iets over jouw professionaliteit. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zorg ervoor dat je regelmatig post op Instagram en Facebook. Zo blijf je zichtbaar voor klanten.

Lees ook:  Plannen en organiseren, zo begin je het nieuwe jaar goed voorbereid!

Waardering voor klanten

Het grootste voordeel van relatiegeschenken geven is het verbeteren van de klantrelaties. Ook kun je relatiegeschenken inzetten om klanten te bedanken voor de fijne samenwerking. Een klein gebaar, kan al een grote werking hebben. Een idee voor een relatiegeschenk? Je eigen pennen bedrukken. Een pen als relatiegeschenk wordt gemiddeld door meer dan vijf mensen per dag gebruikt, en langer dan een jaar bewaard. Zo geef je niet alleen een persoonlijk aandenken, maar ook iets dat de klant dagelijks kan gebruiken.

Blijf jezelf

Bedrijven die voor een zzp’er kiezen, doen dit vaak bewust. Ze gaan liever voor persoonlijk contact en kleinschaligheid. Hier kun je als zzp’er je voordeel mee doen. De klant kijkt naar jou als persoon, omdat ze met jou gaan samenwerken. De connectie met de klant op persoonlijk niveau is dus van belang. Wanneer een klant iets in gedachten heeft dat volgens jou niet realiseerbaar is, onderscheid je je door de mogelijkheden te bespreken die volgens jou wel haalbaar zijn. Biedt dus alternatieven en help de klant altijd vooruit.

Foto header via iStock, credits: tumsasedgars

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy