Op roadtrip door Sofia en omgeving met de nieuwe Skyactiv-X motor van Mazda

Op roadtrip door Sofia en omgeving met de nieuwe Skyactiv-X motor van Mazda

Afgelopen maand presenteerden Mazda in Sofia hun nieuwe Skyactiv-X motor en in oktober zal de eerste volledig elektrische auto gepresenteerd worden. Het Japanse merk heeft kortom niet stil gezeten. In de mooie heuvelachtige omgeving van Sofia mochten we de nieuwe Skyactiv-X motor testten.

Twee gezichten, zuinig of sportief

De auto is een uitschieter in zijn klasse. De mogelijkheid om zuinig te rijden of te kiezen voor sportiviteit geeft veel vrijheid. In het kader van uitstootvermindering komt Mazda met deze energiezuinige motor. Met de Skyactiv-X gokken de Japanners daarmee niet volledig op elektriciteit want in deze motor worden de voordelen van benzine en diesel gecombineerd. In de motor gaat minder brandstof maar wel meer lucht. Daarmee rijdt hij zuiniger en krachtiger. Tijdens het rijden viel het meteen op, de auto rijdt 100 kilometer op minder dan 5 liter benzine. Al rijdend optrekken of vanuit stilstand gaat zonder moeite, voor je het weet ben je weg. Dit wordt nog eens versterkt met de sportmodus die er in zit mits je een automaat neemt. Al met al heeft de auto de zuinigheid van een diesel overgenomen maar ook de kracht van een benzinemotor. De rijervaring is bijzonder goed, mens en machine in perfecte harmonie!

Op roadtrip door Sofia en omgeving met de nieuwe Skyactiv-X motor van Mazda

Luxe wordt gecombineerd met comfort

Niet alleen onder de motorkap heeft deze auto zijn zaakjes voor elkaar. Met alle opties die mogelijk zijn is deze auto zeer goed uitgerust. Zo is het multimediasysteem heel gemakkelijk te bedienen en ook erg compleet. Bluetooth, DAB+, Android- en Apple CarPlay maar ook een up-to-date navigatiesysteem. In de heuvels van Sofia wist de auto mij precies te vertellen hoe hard ik mocht ook al stonden er nauwelijks snelheidsborden. Roadtripmuziek klonk luid door de acht (!) speakers van Bose. Ik miste hier alleen wel de AUX-aansluiting. Als je je eigen muziek wil luisteren kan dit alleen via Bluetooth. Mocht je smartphone bijna leeg zijn, dan ben je aangewezen op de radio of moet je via een USB-kabel je telefoon opladen. Daar heeft hij dan wel weer twee aansluitingen voor.  De stoelen met leren bekleding en stoelverwarming gaven de comfort die je wilt. Het head-up display in de voorruit maakt het af en zorgt dat je alle informatie recht voor je krijgt geprojecteerd.

Lees ook:  Zo regel jij jouw droomvakantie – mét de camper

Op roadtrip door Sofia en omgeving met de nieuwe Skyactiv-X motor van Mazda

Mazda maakt het makkelijk

Ben je geen held in achteruit inparkeren of fileparkeren? Deze auto maakt alles een stuk makkelijker met zijn 360 graden camera. Met het bovenaanzicht kan je precies zien hoe je staat en of je nog naar voren of achteren kunt. In het geval van file zal hij ook de camera aan de voorkant laten zien zodat je kan zien hoeveel ruimte er nog zit tussen jou en je voorganger.

Op roadtrip door Sofia en omgeving met de nieuwe Skyactiv-X motor van Mazda

De Skyactiv-X motor zit vanaf eind september in de nieuwe modellen van de Mazda 3 en de CX 30. Voor 950 euro extra vervang je de Skyactiv-G motor door dit energiezuinige model waarmee je dat verschil er binnen no-time eruit hebt. De Mazda 3 is er vanaf €28.610,- en er zijn private lease en finance mogelijkheden.

0 comments on “Op roadtrip door Sofia en omgeving met de nieuwe Skyactiv-X motor van Mazda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *