Een ongeluk zit in een klein hoekje. We kennen het spreekwoord allemaal, en zeker omdat het waar is. Maar stel nou dat je tijdens het werk een ongeval krijgt? Kans is groot dat je recht hebt op een schadevergoeding. Hoe je een en ander het beste aanpakt na een ongeval op werk, lees je hier.
Verantwoordelijkheid
Aangezien de werkgever in principe verantwoordelijk is voor de veiligheid van de werkplek, is jouw werkgever, als het goed is, verzekerd voor bedrijfsongevallen. Dit betekent dat jouw schadeclaim hun niks kost. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je het bedrijf benadeelt! Maak gebruik van jouw recht op vergoeding. Kortom: weet waar welke verantwoordelijkheden liggen, en maak er aanspraak op.
Opzetten claim
En dan komt het lastige stukje. Hoe hoog is de claim die je opstelt? En hoe onderbouw je deze? Dit zijn ingewikkelde vragen en kost vaak veel tijd (maar het is dus wél de moeite waard). Schrijf eerst voor jezelf op wat er precies is gebeurd:
- Wanneer vond het bedrijfsongeval plaats?
- Wat is er nou echt gebeurd?
- Heb je fysieke schade opgelopen?
- Zo ja, waar, en hoe heftig is deze? (Oftewel: in hoeverre verhindert het letsel je dagelijkse activiteiten)
- Ben je gelijk naar het ziekenhuis gegaan, of een medische specialist?
Zodra je van deze vragen een duidelijk beeld hebt, is het van belang om het rapport van de arbeidsinspectie op te vragen. Tot slot is het ook nodig om alle kosten die je hebt moeten maken te noteren.
Hulpdiensten
Gelukkig zijn er online ook vele hulpdiensten, met o.a. tests, waar je gebruik van kunt maken bij letselschade door een bedrijfsongeval. Benut deze kansen vooral (zeker als je dus zó verhinderd bent, dat het allemaal zelf doen te moeilijk is geworden). Zo kan je in eerste instantie vaak een simpele schadeletseltest invullen, om een ruwe inschatting te krijgen van waar jij staat met betrekking op het ongeval. Verder verzamelen ze graag informatie voor je – maar let wel: blijf je bewust van ook de dagen na het ongeluk! Hoe lang heb je last van welke klachten? Ben je nog afhankelijk van medische hulp? Mis je inkomen, en zo ja, hoeveel? Gaat er iemand met je mee als je bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moet, hoe lang doe je over de reis, wat zijn de kosten daarvan, etc.? Houd alles bij. Tip: gebruik hier voor een simpel dagboek. Zo help je jezelf én zo kunnen diensten ook jou beter te hulp schieten waar nodig.
Foto header via iStock, credits: wutwhanfoto