Hoe je het beste haalt uit Museumnacht Amsterdam 2019

by Emma

Als een echte Museumnachtkenner van Amsterdam, wordt het tijd dat ik mijn kennis met het publiek (jullie dus) deel. Elk jaar weer is er een overvloed aan bijzondere evenementen, workshops, shows en lezingen. Zeker voor een Museumnacht newbie kan dit enorm overweldigend zijn. Na mijn 5 jaar ervaring heb ik dan toch een top 5 kunnen samenstellen. Musea’s die tot nu toe nooit teleurgesteld hebben, en altijd de moeite waard zijn. Waar jij heen moet tijdens Museumnacht Amsterdam 2019, lees je hier.

Artis

Tijdens de nacht van de musea is Artis meer dan een dierentuin. Veel meer. Zo kan je dit jaar bij Micropia je eigen bier brouwen, waarbij gelet wordt op de o zo essentiële microben (wetenschap én bier dus). Of neem een kijkje bij het ARTIS-Planetarium. Ooit gehoord van ‘fractals’? Dit zijn objecten waarvan een deel van het object hetzelfde is als het gehele object. Verwarrend? Laat je dan verrassen door de film Fractal Time, ontwikkeld door Julius Horsthuis. Een heuse visuele trip. Mocht dit nog niet genoeg zijn, dan kan je je onder laten dompelen in de muzikale watersymfonieën van zangeres Milou Mignon, geïnspireerd door het rumour van het Aquarium. Tip van de vakvrouw: begin of eindig je route hier, zodat je alle drie de locaties in één klap op je lijst kunt afstrepen.

NEMO

Toegegeven is dit mijn all time Museumnacht favoriet, en ik begin hier dan ook bijna altijd. Tsja, je moet van wetenschap houden – maar dat wetenschap, kunst én humor goed samengaan, dat zie je hier terug. Zo kan je bijvoorbeeld ervaren hoe het is om te bevallen via een simulator, het ‘knuffelhormoon’ oxytocine inhaleren en je verliefd voelen of een workshop bondage-knopen-leggen volgen. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of je vindt het hier allemaal. En er zijn altijd goede feestjes (mini-tip: die vind je ook altijd bij de Hortus Botanicus – let wel, deze zijn wel altijd enorm populair).

Lees ook:  Do’s en don’ts: hoe je het beste een profiel maakt op een dating app

Rijksmuseum

Ik ben mij er heel goed van bewust dat ik alleen maar ‘grote’ musea aan het opnoemen ben. Maar daar is wel een reden voor. Ook bij het Rijksmuseum heb ik mij altijd aangenaam laten verrassen. Zo kan je dit jaar een ‘powervrouw’ nabootsen tijdens een workshop, of kijk naar de theatershow waar Geertje, een powervrouw in het leven van Rembrandt zelf, centraal staat. Ook leuk: een selfie à la 17e eeuw. Zo heb je ook nog een leuke souvenir van je avond.

Arti et Amicitae

Dan komen we nu aan bij een – vind ik dan – wat meer unieke locatie. Meestal kom je hier in aanraking met vaak wat absurde en bizarre installaties en performances, maar daarom niet minder boeiend. Een soort rariteitenkabiet performance door de New Yorkse Kalan Sherrard (denk: tijgerhuiden en haaientanden), een film over de dynamiek van de sloot en het leven daarin of een ‘Airgloo’ (iglo gemaakt van airconditioners) ter illustratie van onze klimaatcrisis. Als het even wat minder druk is, dan heb je misschien geluk dat je zelfs met een van de artiesten kan naborrelen.

Tot slot…

Er zijn nog véél meer musea die jouw Museumnacht ongetwijfeld fantastisch maken. Zo heb ik ook altijd genoten van de Hermitage, De Nieuwe Kerk, Arcam en natuurlijk het Stedelijk Museum of het Van Gogh. Toch is mijn allerlaatste en allerbeste tip: je gaat waarschijnlijk niet alles zien wat je op je lijst hebt gekrabbeld, en leer daar mee leven. Het is altijd druk, je blijft altijd langer op locaties dan je in eerste instantie van plan was en als je ondertussen ook nog elke bar af gaat dan beweeg jij je stukken langzamer. Begin bij het plannen van je Museumnachtroute bij de musea in plaats van de evenementen, en je maakt het jezelf al stukken makkelijker.

Lees ook:  Getest: de LyricTM C1 beveiligingscamera van Honeywell

Beeld header via Artis, credits: Samuel van Leeuwen

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy