Hoe je áltijd het lekkerste kopje koffie drinkt – zowel thuis als op werk

by Emma

Iedereen weet dat Nederland een echt koffieland is. Volgens recente onderzoeken drinken Nederlanders gemiddeld 2,4 koppen koffie per persoon, per dag. Dat is niet niks! En idealiter zijn deze echte Hollandsche bakkies pleur – of het nou zwart, met melk of met suiker is – ook nog eens hartstikke lekker. Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw kopje koffie je niet alleen uit bed krijgt, maar ook nog eens heerlijk smaakt?

Ken je machine

Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar je machine, oftewel, waar je mee te werk gaat. Het is immers nog maar nét de vraag wat je met die koffie moet doen (zeker omdat er zo veel verschillende manieren zijn om een kop koffie te bereiden). Voor hoeveel personen wordt er koffie gezet (en drinken zij als de gemiddelde Nederlander, of toch iets meer of minder?), en op welke manier (via een koffiemaler, fresh brew of instantkoffie…)? Dit zijn belangrijke overwegingen. Als je hier eenmaal een overzicht van hebt, dan zijn er veel bedrijven die hier hulp bij bieden. Dit is niet alleen makkelijker voor jou, maar zéker als je een koffieautomaat voor op kantoor moet selecteren.

Begin bij de boon

Er is (bijna) niets lekkerder dan wakker worden met het aroma van versgemalen bonen die je direct een opkikker geven. Als je een échte koffieleut bent, dan proef je al snel het verschil tussen een goede en een slechte bak. Wil je ook aan de slag gaan als een echte barista, dan zijn er een aantal tips en tricks. Handig is om vooral te kijken naar de koffiebonen. Soorten genoeg, dus ik zou zeggen, begin je eigen taste tests, van Robusta (‘smaakloze koffie’) tot Arabica (met een verfijnde smaak). Natuurlijk houdt iedereen van iets anders, maar de top 5 hoogste kwaliteit bonen komen vaak uit Colombia, Guatemala, Costarica, het Arabisch Schiereiland, Ethiopië en Jamaica. Zeker als je iets nieuws zoekt voor op werk, dan zullen bonen uit deze landen goed vallen bij de meerderheid.

Lees ook:  Op de koffie op het 'platteland': 4 x de leukste streekwinkels in Nederland

Wat praktische pointers

Tot slot zijn er nog wat kleine details die – hoe onbenullig ze ook klinken – al het verschil kunnen uitmaken als het op koffie aankomt. Zorg er bijvoorbeeld áltijd voor dat je zacht water gebruikt bij het maken van je kop (zowel lekkerder in smaak als beter voor je apparatuur). Als je geen zacht water hebt, dan zou je eventueel ook een waterfilter kunnen aanschaffen (goedkoper dan je denkt, en verbeterd de smaak écht!). Verder is het belangrijk dat je áltijd je apparaat (wat het ook is) goed schoon houdt. Zitten er nog restjes oude koffie aan, dan wordt je hele nieuwe batch véél bitterder. Let wel, als je deze schoonmaakt, gebruik dan geen zeep met iets in de trant van ‘citroen’ o.i.d.. Je snapt zelf vast wel waarom. En last but not least: verwarm je koffiekopjes voor. Spoel ze even om. met heet water, dan blijft jouw bakkie langer warm én lekker.

Foto header via iStock, credits: bgton

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy