Estland, het Baltische pareltje waar je naar toe wíl

Estland, het Baltische pareltje waar je naar toe wíl

Estland is zo’n land waar je even op gewezen moet worden. Een land dat een regelrecht Baltisch pareltje is, dat hip en happening is en onverwachte uitzichten én inzichten biedt. Dat de tijd – zeker op technologisch gebied – vooruit is en je dus versteld doet staan als je er eenmaal in ronddwaalt. Een roadtrip is dan ook echt een must do in Estland. En dat is precies wat ik ga doen. Te beginnen in Tallinn, de hoofdstad, waar 5G heel normaal is en werkelijk alle gemeentelijke zaken gewoon via je smartphone gaan, zelfs trouwen.

Tallinn
Tallinn
Estland
Typisch Estlands huis

Op ruim twee uur vliegen vanaf Amsterdam met Air Baltic stap je uit op het kleine vliegveld bij Tallinn. Lekker overzichtelijk en je bent in ongeveer 10 minuten in de stad. Leuk weetje: bij het vliegveld is een meer waarvan gezegd wordt dat het gevuld is met de tranen van een prinses omdat de prins haar niet meer wilde.

Over Estland

In Estland is het een uurtje vroeger dan in Nederland. De Unesco Werelderfgoed-hoofdstad Tallinn druipt van de historie. Estland is nog niet zo heel lang onafhankelijk van Rusland. De Estonians, zoals ze inwoners van Estland noemen, zijn supertrots op hun stad en land, en maken functioneel en creatief gebruik van de oude uit de Sovjettijd daterende gebouwen. Het land staat vooral bekend om zijn diversiteit aan eetbare bessen, paddenstoelen en (eigen) gerookte vis. Overal in Estland kun je bessen plukken. En paddenstoelenplukken is geheimzinnig, een geheim dat van moeder op dochter and so on wordt doorgegeven: Waar je plukt vertel je aan niemand. Iedereen heeft zo zijn eigen plek in het bos.

Onderweg in Estland
Onderweg in Estland

Net als in het zuiden van Europa wordt ook hier veel tijd besteed aan lunchen. Het is een happening en niet iets dat snel tussendoor kan. Estland kent vier duidelijke seizoenen en van oktober t/m maart ligt hier sneeuw, de lucht is droger waardoor -10 ‘lekkerder’ aanvoelt dan in Nederland. De beste tijd om naar Estland te gaan is juni. Dan is de natuur op zijn mooist en heb je de meeste kans op mooi weer. De zomers zijn vergelijkbaar als die in Nederland weliswaar met iets minder zonuren. Maar ook hier is het bijna net als in Scandinavië, bijna 24 uur licht in de zomer met midzomernachtfeesten tot gevolg. Maak contact met de Estonians, ze zijn lief, zorgzaam, behulpzaam en zwaaien je altijd uit als weg gaat (heel cute). Eten in Estland is uitzonderlijk goed en vers.

Lees ook:  Dit is waarom Kreta je blijft verbazen
eten in Estland
Heerlijk, creatieve gerechten in Estland

Inspiratie opsnuiven

Ik verblijf in L’ Ermitage Hotel dat heel centraal ligt en dus goed als uitvalbasis geldt. Na aankomst gaan we direct de stad ontdekken, het regent pijpenstelen, maar met een paraplu en een regenjas aan is het prima te doen. We verdwalen door het industriële, bohemien, creatieve gedeelte van de stad Telliskivi waar we lunchen in Balti Jaam Market. Dit gedeelte van de stad is heel hip, dynamisch en inspirerend. Het kent ontelbare hippe restaurantjes, galeries, kleine bijzondere winkels, koffiehuisjes, chillplekken met hangmatten en markt- en foodhallen. Na de lunch bezoeken we Fotografiska, een bijzondere omgeving waarin fototentoonstellingen vanuit de hele wereld te zien zijn met 15 interactieve tentoonstellingen (via app op je smartphone) per jaar. Fotografiska is 7 dagen per week open en een begrip.

Fotografiska
Fotografiska
Fotografiska
Tentoonstelling Fotografiska

Begonnen in Zweden met als uitgangspunt: het creëren van een ontmoetingsplek voor iedereen waar men als eerste kan genieten van kunst, muziek (vrijdag, zaterdag is het ook een club met dj’s) en culinaire hoogstandjes. Zij zijn maken gebruik van lokale boeren die hun oogst brengen. En van het eten dat overblijft wordt in de keuken compost gemaakt dat weer teruggaat naar de boeren. Circulair voedselketen dus. Dit is een inspiratieplek voor alle bewoners en ook voor mij, wat een bijzonder concept, prachtig opgezet en heel indrukwekkend.

Stadspark van de Tsaar

We zetten koers naar het Kadriorg Park dat stamt uit 1870 en is aangelegd in opdracht van de Tsaar Peter I.  Aan het park grenzen vele musea, een must go tol een heerlijk stadspark! ’s Avonds dineren  we in het award-winning restaurant Noa, met een adembenemend uitzicht op zee, een bloedmooie zonsondergang en fantastische cocktails. Niet goedkoop, maar wel echt een absolute aanrader al is het al vanwege de inrichting.

Noa Restaurant
Noa Restaurant

Het kloppende hart van Tallinn

’s Morgens beginnen we met een wandeling in het kloppende hart van Tallinn het oude stadscentrum. Met z’n nauwe straatjes, eeuwenoude keitjes, romantische see throughs en idyllische pleintjes, je voelt en beleeft intens de oude ziel van Tallinn hier. Ontdek, verdwaal, laat je meevoeren in dit schitterende oude stadsgedeelte achter de vestigingswal waar alle details en geheimen bewaard zijn gebleven. Lunchen doen we in het hippe restaurant Juur en daarna hiken we een geweldige twee uur durende trail door de natuur van Käsmu Peninsula, een van de mooiste kustdorpjes in Estland.

Idyllisch Tallinn
Idyllisch Tallinn
Tallinn
Tallinn
Tallinn
De oude binnenstad van Tallinn
Käsmu Peninsul
Hiken in Käsmu Peninsul

Vihula, voor totale, pure ontspanning

We slapen die nacht in Vihula Manor Country Club & Spa te gaan in het dorpje Vihula op een half uur rijden. De bouwstijl van dit hotel dat stamt uit de 18e eeuw, is typerend voor Estland. En oh my, wat een romantische, mooie, bijzondere plek is dit! Op dit terrein bevindt zich alles wat je hartje maar begeert als je gaat voor een totale ontsnapping en ontspanning. We beginnen met besjes plukken voor het voetbad wat ons te wachten staat. Terwijl de anderen in de schoonheidsstoel liggen, maak ik mijn eigen douchescrub. Dan is het mijn beurt. Met mijn voeten in de besjesprut met warm water geniet ik van de weldadige gezichtsbehandeling met organische uit eigen tuin gemaakte gezichtsproducten.

Lees ook:  Tips & Tricks: hoe kies je de beste stoel in een vliegtuig?
Vihula Manor Country Club & Spa
Vihula Manor Country Club & Spa
scrub
Eigen scrub maken

Absolute must do: de bog!

De volgende ochtend, na een heerlijk ontbijt, staat er een 3 uur durende hike op het programma door de bijzondere viru bog (een bog betekent moeras) over houten boardwalks in het Lahemaa Natural Park. We hebben geluk; de zon schijnt. Dit is een absolute MUST DO! Een ongelooflijk mooie tocht van ongeveer 6 kilometer door uitgestrekt moerasgebied met heldere meertjes waarin je kunt zwemmen, watervallen en rust. Pure serene rust. Het is zo intens mooi dat ik er stil van ben, de hele 6 kilometer lang. Ik loop door een prachtig kleurenpallet in een bizar mooie natuur. Ik voel de verstilling en word één met deze overdonderende natuur. Aan het einde van de hike hebben we picknick in het bos op een heuvel waar we uitkijken op de bog.

bog Estland
De boardwalk in de bog
Lahemaa Natural Park
De prachtige meertjes in Lahemaa Natural Park

Pärnu, het Bloemendaal van Estland

Daarna is het tijd om Estland verder te ontdekken en beginnen we aan ons 2,5 uur rit naar Pärnu. Met twee korte tussenstops: Sagadi Manor, voor een workshop mandjes maken, wat heel hilarisch en écht leerzaam was. En voor de lunch in het bijzondere restaurant Põhjaka ManorDit bijzondere restaurant is beroemd om zijn prachtige verhaal en dito gerechten die regelrecht uit eigen tuin komen. In Pärnu verblijven we in het nieuwe Wasa Spa Resort. Deze Bloemendaal alias ligt aan zee, is hip en een elegant, mooi, ruim opgezet klein dorp, fameus bij de Estonians en telt 9 grote sparesorts. Variërend tussen de 80 en 170 euro per nacht.

Põhjaka Manor
Restaurant Põhjaka Manor
Sagadi Manor
Tuin van Sagadi Manor
Wasa Spa Resort
Wasa Spa Resort

Ladies only

We dineren in het restaurant Raimond, onderdeel van Heden Resort. Vernoemd naar de bekende Estlandse pianospeler Raimond. Pärnu staat verder bekend om zijn mooie witte zandstranden, met een heus ladies only beach waar gretig gebruik van wordt gemaakt. Om zijn ontelbare festivals in de lente en zomer (food, muziek etc.), strandfeesten street art en marktjes. Super kindvriendelijk en alles is op loopafstand. We wandelen na het diner nog wat door de stad, de parken en over het strand voordat we prinsesheerlijk in slaap vallen.

Lees ook:  Dorstlessende trip naar Chaudfontaine
varnu
Beach club in Varnu

Haapsalu, the white lady

De laatste dag alweer. We beginnen met een stadswandeling wat ons een goed beeld van Pärnu geeft en eindigen op een foodmarket waar we ingrediënten kopen voor onze lunch. Samen met eigenaar Mart Kukk van restaurant Villa Wesset waarmee we gaan koken! Na deze ongelooflijk lekkere lunch compleet met bessenachampagne, zetten we koers naar Haapsalu, een romantisch kunstminded kustdorpje drie kwartier verderop waar alles draait om het kasteel midden in dit dorp. Met als jaarlijks hoogtepunt: The White Lady festival, een mythe die iedereen in zijn ban heeft. We wandelen over de uitgestrekte muziekboulevard en bezoeken natuurlijk het goed onderhouden 16e -eeuwse kasteel.

Villa Wesset
Mart Kukk van Villa Wesset in actie
haapsula
Haapsula dorpplein en kasteel
Haapsula
Haapsula boulevard

Slapen doen we weer in Tallinn in het hotel waar we begonnen zijn aan deze onvergetelijk roadtrip door Estland.

Weetjes en tips over Estland:

  • Jaania Midzomernacht Festival in Tallinn, wandel door de wijk Kalamaja in Tallinn wat upcoming is en bestaat uit oude kleurige vissershuisjes.
  • Loop de pier op van Pärnu en wanneer je partner zoent achter de vuurtoren, weet je: dan is hij/zij voor altijd en ever de jouwe! Bezoek beroemde MUM café (30+) en Sunset nachtclub in Pä Leer kiten in Pärnu. En ga voor een drankje naar Little Cuba, de trendy beachclub.
  • Lahemaa Natural Park is opgericht in 1971 en is 725 vierkante km wijd vol met moerassen, watervallen, trails, bossen en stranden.
  • Bezoek het Sagadi Manor een typisch 18e eeuws Estlands huis in Lahemaa Natural Park, dat nu wordt gebruikt als hotel/museum, voor bijzondere blik terug in de tijd en doe mee met een workshop.
  • Pipi Langkous komt oorspronkelijk uit Haapsalu. Dit dorp is bekend om zijn bijzondere vogels. Slapen? Boek een van de bijzondere Scandinavische ingerichte B&B’s in Haapsalu en ga wijnproeven bij Mulliga ja Mullita. En geniet op het bankje op de boulevard van de klassieke muziek van Tsjaikovksi die uit de speakers komen, het schijnt dat het Zwanenmeer hier tot stand is gekomen.
  • Estland kent ongeveer 1826 zonuren per jaar waarvan de meeste in juli.
  • Estland heeft een van de beste digitale infrastructuren van de wereld waarbij Power aan de people – jij bepaalt wie wat te zien krijgt, het uitgangspunt.
Oude binnestad Tallinn
Oude binnenstad Tallinn
Straatbeeld van Tallinn
Straatbeeld van Tallinn
Street Art Tallinn
Street Art Tallinn

0 comments on “Estland, het Baltische pareltje waar je naar toe wíl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *