Alles over de kracht van essentiële oliën

by Jill Buitenhuis

De laatste tijd lezen we steeds meer over essentiële oliën. Wat nu precies de werking van de oliën is, was nog een vraagteken. Wij doken daarom in de wereld van de essentiële oliën en kwamen tot veel nieuwe inzichten.

Wat zijn essentiële oliën?

Essentiële oliën zijn de geurige, vluchtige, bestanddelen van geneeskrachtige planten, kruiden, bloemen, vruchten en zaden. De oliën vind je in speciale oliecellen, klieren, of kanaaltjes van planten. De planten produceren de oliën om zich bijvoorbeeld te beschermen tegen bepaalden ziekten. Ook gebruiken planten de oliën als afschrikmiddel tegen bepaalde insecten, of juist om insecten te lokken.

Menselijk lichaam

Deze oliën hebben niet alleen effect op insecten, maar ook op de mens. De essentiële oliën komen binnen via de neus. Onze neus kan meer dan je misschien zou denken, namelijk zo’n 10.000 verschillende aroma’s herkennen en onderscheiden. Receptoren nemen deze aroma’s waar en sturen signalen naar het deel van de hersenen dat betrokken is bij verschillende functies als genot, stress, motivatie, slaap en ga zo maar door. De plek in je hersenen waar alle geuren binnenkomen, staat in directe verbinding met de hypothalamus en het autonome zenuwstelsel. Dit betekent dat geuren (in)direct betrokken zijn bij allerlei processen in het menselijk lichaam.

Op zoektocht

Nu je weet wat essentiële oliën zijn en hoe de oliën de weg in je lichaam vinden, is het tijd geworden voor je eigen zoektocht. Hoe begin je die zoektocht? Door uit te proberen. Zo heeft het merk Physalis een nieuwe lijn gelanceerd, gezien tijdens het Aromatherapy Fall Bliss Event waar we recent bij waren, waarmee je kennis kan maken met de aromatische synergieën. De synergieën bestaan voor 100% uit essentiële oliën. Wanneer je last hebt van concentratieproblemen op je werk kun je “Clear Mind” uitproberen. Deze synergie zorgen voor een boost voor je focus. Heb je last van slaapproblemen en werken de melatoninepilletjes niet meer? Dan kun je de “Good Night” proberen. Met deze synergie kom je ontspannen de nacht door, en sta je met energie op. Dit zijn een paar voorbeelden, maar je kunt kiezen uit nog véél meer soorten oliën en synergieën. Ook kun je de oliën op veel andere manieren inzetten. Nog één aanrader… aromatische massageolie. Een massage op zich is natuurlijk al heel fijn, maar door het gebruik van de olie verbreed je de ervaring. Zo, nu kan je zoektocht beginnen. Hopelijk wordt die van jou net zo interessant als die van ons.

Lees ook:  5 x de leukste buitensporten voor thuisblijvers om het vakantiegevoel in huis te halen

Wanneer je aan de slag gaat met deze oliën is het van belang om altijd goed de bijsluiter te lezen. Zo weet je wat je wel en niet moet doen en hoe je de oliën het beste kunt gebruiken.

Foto header via iStock, credits: kerdkanno

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy