Welke pan voor welk gerecht?

by Redactie

Als je geen held bent in de keuken, maar wél van koken houdt en/of het juist graag wilt leren, dan is het handig om wat handige keuken tips en tricks achter de hand te hebben. Om bijvoorbeeld aangebrande gerechten te voorkomen of verkeerd uit te komen qua timing (het vlees klaar, maar de groenten nog niet). Een goede basis begint bij het gerei. Oftewel; zorg dat je de juiste potten en pannen gebruikt. Een snelle ‘cursus’:

Inductie, keramisch of op gas

Waar je vroeger alleen op gas kon koken, is dat tegenwoordig allang niet meer het geval. Zo is de meest moderne vorm van koken op dit moment inductie koken. Waar je bij inductie rekening moet houden is dat de pan snel wordt verwarmd. Hierdoor gaat enerzijds weinig energie verloren, maar kan je anderzijds wel snel iets aan laten branden. Het koken op een traditioneel gasfornuis vraagt om een andere soort pannenset dan bij inductie. Nadeel van op gas koken is dat het fornuis wat moeilijker schoon te maken is en dat het wat minder kindvriendelijk is. En dan is er nog een keramische kookplaat. Met name het schoonmaken is bij een keramische plaat erg handig. Nadeel is dat het langer duurt voordat je een pan op het fornuis kan zetten, omdat het opwarmen een tijdje duurt. Datzelfde geldt voor het afkoelen van de plaat.

Materiaal

Er zijn ontzettend veel soorten pannen. Denk alleen al aan pannen van gietijzer, ijzer, roest en koper. Ook zijn er pannen van rvs. Deze zijn over het algemeen vrij zwaar en duur, maar door de robuustheid erg geschikt voor het bakken van vlees. Ons advies is, om sowieso eerst te kijken welke pannen je op jouw fornuis kan gebruiken. Heb je dat voor jezelf duidelijk dan kijk je daarna welk gerecht je wilt bereiden en welke pan dan het meest geschikt is

Lees ook:  Een bloempot mede mogelijk gemaakt door de Amsterdamse grachten

Van pannenkoeken tot aan vis

Ga je pannenkoeken bakken, dan is een lichte (aluminium) pan vaak het meest fijn om te gebruiken. Roestvrijstalen koekenpannen of stalen pannen zijn juist weer heel handig om vlees en aardappels mooi gaar en bruin te bakken. Dit omdat deze pannen goed hitte geleiden en ook lang warm blijven. Een pan met een antiaanbaklaag is onmisbaar wanneer je vis gaat bakken. Voordeel van antiaanbak is ook dat je minder boter of olie hoeft te gebruiken en je daardoor slanker kan koken.

Foto header via iStock, credits: KucherAV

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy