Wat is Indian Summer en wat moeten we er mee?

by Emma

Misschien heb je het begrip al een paar keer horen vallen: de Indian Summer. Maar waar gaat dit nou eigenlijk over? En nog veel belangrijker, wat kunnen we er mee doen?

Oorsprong

Een Indian Summer is een begrip waar vooral veel Noord-Amerikanen een warme nazomer, dus herfst, mee bedoelen. Waarom het zo heet is niet hélemaal zeker, maar men gokt dat het komt of omdat het aller eerst werd aangetoond in regio’s waar de Native Americans (‘Indians’) woonden, of omdat de Native Americans het als eerst hebben geopperd en uitgelegd aan de Europeanen. De criteria zijn als volgt: minstens 21 graden Celsius for minstens 7 dagen lang na 22 September. Dit komt dus niet alleen in Noord-Amerika voor, maar ook in andere gebieden in het noordelijk halfrond (Europa dus ook). In veel Europese steden staat de Indian Summer ook wel bekend als de ‘Sint Maartenzomer’ (denk aan 11 november), ‘Sint-Michielszomer’ of lekker Nederlands: de oude wijven zomer.

Oorzaak

Dit fenomeen ontstaat vaak doordat er een oppervlakkige polaire luchtmassa stagneert en verandert in een diep, warm hogedrukgebied. Vervolgens, door deze temperatuurverandering, zorgt dit centrum er voor dat verticale luchtbewegingen worden geremd. Daardoor heeft de stof en rook van de grond kans om de lucht te infiltreren, wat de wazigheid van een Indian Summer verklaart. Warme lucht wordt aangevoerd vanaf de Middellandse Zee, en hoppa: de temperaturen stijgen. Vindt dit gebeuren plaats in oktober, denk dan aan temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Maar zelfs in november worden we soms geconfronteerd met een Indian Summer. Waardoor het dan toch al snel tussen de 15 en 20 graden wordt.

Lees ook:  Top 5 wijn regio's in Europa: een heuse wijn-bucket list to go to!

En nu?

Oké – klagen mogen we eigenlijk niet. Maar Nederlanders blijven Nederlanders, en het weer blijft een van onze lievelingsonderwerpen. En we kunnen een Indian Summer zeker wél goed gebruiken, helemaal als die nog onverwachts komt. Denk: de scholen zijn begonnen en de kinderen hoeven dus niet de hele dag vermaakt te worden (hier mag je stiekem blij om zijn). Natuurlijk zit je wel met werk, maar een (mid)dagje even weg moet te doen zijn.

Of je zorgt er voor dat je tóch nog even de laatste klusjes in de tuin bijwerkt (dit weer is namelijk uiterst gunstig). Je nog één keer heerlijk gaat varen met de boot, een picknick hebt in het park, of ergens zit te genieten van een glas wijn op een terras. Ook leuk als je de ruimte hebt en wél met de koters even wilt nagenieten: een simpel pierenbadje doet wonderen. En ook schommelen in het park of een tripje naar de Apenheul is niet verkeerd.

Foto header via iStock, credits: AVTG

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy