How to: een frisse start na de vakantie

by Jill Buitenhuis

De eerste werkdag na je vakantie kan een zware zijn. Je hebt het gevoel dat je er nog niet helemaal klaar voor bent en je kunt zelfs een dipje hebben, omdat de vakantie te kort was voor je gevoel. Deze gevoelens zijn allemaal volkomen logisch, maar de eerste werkdag komt er toch echt weer. Je kúnt die eerste werkdag ook zien als een schone lei. Met deze tips begin jij goed aan je eerste dag ‘back at work’ én kom je met een frisse start die eerste dag door.

Timing

De eerste dag werken kan al vermoeiend genoeg zijn. Door de vakantie kan je ritme aangepast zijn, waardoor de eerste dag kan voelen als een kater. Plan de eerste dag dus niet helemaal vol met vergaderingen en afspraken. Neem de tijd om eerst een to-do list te maken. Wat wil je doen op de eerste dag, zodat je de rest van de week niet achter de feiten aanloopt? Begin bijvoorbeeld met het beantwoorden van mails. Zo ben je up-to-date en kun je vanuit daar de week verder inplannen.

Collega’s

Je collega’s kunnen je door de eerste dag helpen. Er zijn vast collega’s die ook moeite hebben met de eerste werkdag. Door erover te praten, weet je dat andere hetzelfde gevoel hebben. Wissel vakantie-ervaringen met elkaar uit, waardoor je weer even terugdenkt aan je vrije dagen.

Ritme

Probeer tijdens je vakantie enige regelmaat aan te houden met slapen. Wanneer je iedere nacht pas om 02.00 uur gaat slapen, wordt het lastig om weer snel in het werkritme te komen. Je zult meer moeheid ervaren wanneer je ritme ook verstoord is.

Lees ook:  Bamboe, waarom het zo'n goed duurzaam alternatief is

Goed begin

Neem voordat je eerste werkdag begint wat ruimer de tijd. Zet je wekker een half uurtje eerder dan dat je normaal zou doen. Zo heb je even de tijd voor jezelf om goed te beginnen aan de dag. Zet een lekkere kop koffie, pak de krant erbij en geniet van je jou-momentje. Je begint rustig en niet gehaast aan je eerste dag.

Nieuwe uitdaging

Veel mensen ervaren een dipje als ze terug zijn van vakantie, maar de meeste vinden ook snel weer hun draai. Dit hoeft niet het geval te zijn. Wanneer het dipje blijft aanhouden, is het belangrijk om te luisteren naar dit gevoel. Een bore-out kan het gevolg worden als je niet luistert naar je gevoel. Praat erover en zoek naar een andere uitdaging.

Foto header via iStock, credits: nito100

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy