Geld lenen: dit zijn de voor- en nadelen

by Redactie

Tegenwoordig is het vrij makkelijk om een lening af te sluiten. Dat is vooral handig als je op korte termijn extra geld nodig hebt (bijvoorbeeld voor het bekostigen van een verbouwing). Wel is het van belang dat je zowel de voor- als de nadelen van geld lenen in je hoofd hebt zitten.

Eén van de belangrijkste dingen die je jezelf eerst moest afvragen voordat je geld gaat lenen, is of het wel echt nodig is. Past het kortom in je budget? Wanneer je bijvoorbeeld al andere schulden hebt openstaan dan is het misschien niet zo handig om nog eens geld ergens anders te lenen. En heb je goed nagedacht of er wellicht niet alternatieven zijn? Te impulsief een lening afsluiten is simpelweg niet handig. Ga hiermee bewust en weloverwogen mee om.

Daarnaast is het slim om goed uit te zoeken wat voor lening je gaat afsluiten. Kies je voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet? Deze twee soorten leningen zijn de meest gekozen leenvormen. Bij een persoonlijke lening staat van tevoren eigenlijk alles vast. Je leent een vast bedrag, tegen een vast rentepercentage en een vastgestelde looptijd. Je weet hierbij dus ook precies wanneer je hoeveel kwijt bent en wat de lening je uiteindelijk kost. Een doorlopend krediet is daarentegen veel flexibeler. Je spreekt hierbij met een kredietverstrekker een kredietlimiet waarbij je onbeperkt mag opnemen en aflossen tot dit afgesproken limiet. In het kort gezegd staat bij een persoonlijke lening dus van tevoren eigenlijk alles vast en is een doorlopend krediet veel flexibeler.

Lees ook:  Je kind en financiën: 4 valkuilen nader uitgelegd

Wil je een lening via een kredietverstrekker, dan heb je behoorlijk wat keuze. Maar hoe weet je nu welke verstrekker het beste past bij jou? Dat kan je onder andere zien op vergelijkingssites. Zo kan je op www.geld.nl 15 kredietverstrekkers met elkaar vergelijken. Handig als je door de bomen het bos niet meer ziet. Sowieso is het altijd verstandig om je goed te laten informeren aangaande geld lenen. Je wil immers te allen tijde voorkomen dat je een dief van je eigen portemonnee wordt!

Foto credits iStock, credits: arekmalang

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy