Films waar je iets van opsteekt: de beste en meest aangrijpende documentaires die je móet zien

by Emma

Soms wil je mindless op de bank zitten en maar wat rondzappen. Maar soms wil je ook wat opsteken tijdens je bankhangsessies. En wat is er dan beter dan een paar goede, boeiende documentaires? Na wat te hebben rondgesnuffeld hebben we niet alleen een paar échte klassiekers bij elkaar gesprokkeld (die je echt moet hebben gezien), maar voor de doorgewinterde docu-fan ook wat recentere toppers verzameld.

Woodstock (1970)

Mocht je er zelf niet bij zijn geweest, treur dan niet. In deze ‘drie dagen van vrede en muziek’ kom je alles van de flower power era tegen. Een definiërend moment voor de hippie tijd, en prima weg te kijken als je even weg wilt dromen bij Creedence Clearwater Revival, The Who, of Joe Cocker and the Grease Band.

Koyaanisqatsi (1982)

Deze documentaire bestaat al wat langer, maar mocht je ‘m nog niet hebben gezien, dan wordt het tijd. Het is een experimentele film, wat in dit geval betekent dat de cult classic onderzoekt wat een ‘ongebalanceerd leven’ inhoudt met betrekking op slow-motion en time-lapse beelden van steden en natuurlandschappen. Begeleid door prachtige muziek van Philip Glass is deze documentaire zeer aangrijpend.

Shoah (1985)

Dit is geen makkelijke documentaire om te zien. Vrijwel het tegenovergestelde. Deze 9,5 uur durende film, het meesterwerk van Claude Lanzmann, laat beelden zien van Poolse overlevenden, toekijkers, en daders, van de Tweede Wereldoorlog. De geschiedenis is geschreven, maar nog nooit zo verteld. De scènes zijn als een testament. Echt, visceraal en hartverscheurend.

Grizzly Man (2005)

De film maakt gebruik van de tactiek waarbij het eerder draait om een diepe emotionele band dan een ‘waarheidsgetrouwe’ vorming van beeld. Timothy Treadwell, een echte outdoor en wildlife fan wordt op een dag aangevallen en vermoord door een beer waarmee hij zo een band had. Grimmig, maar een avontuur waard om te zien.

Lees ook:  Dé sneakers van 2019 op een rijtje gezet

Man on Wire (2008)

Het is augustus 1974 en Philippe Petit probeerde het onmogelijke: over een touw balanceren, gespannen tussen de leegte van de twee Twin Towers. Hij danste voor een uur, hoog boven de New York City skyline. Adrenaline-vervullend en poëtisch mooi.

Jiro Dreams of Sushi (2011)

’s Werelds aller beste sushi chef in actie zien? Yes. Zijn verhaal horen, inclusief zijn filosofie over eten? You got it. Deze documentaire traceert het nalatenschap van Jiro Ono, en als je slim bent dan kijk je deze film niet op een lege maag, want trek krijg je gegarandeerd.

Blackfish (2013)

Orka’s hebben mensen al wat langer gefascineerd, maar in deze film wordt de rol van de huidige maatschappij benadrukt: mogen we deze beesten wel gebruiken in de entertainment industrie? Sea World denkt van wel, deze filmmakers niet. Een verdrietige maar harde realiteit.

Human Flow (2017)

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei onderzocht en filmde de grootste human flows van de wereld: die van vluchtelingen. Hij reist rond de wereld, mee met vluchtelingen, om hun verhaal te laten zien en te vertellen. Meer dan 65 miljoen mensen zijn geforceerd om hun huis te verlaten, of het nou door honger, klimaatverandering of oorlog komt. Deze film laat zien waar hun reis begint, en soms ook moet stoppen.

Icarus (2017)

Is doping het waard om te gebruiken? Bryan Fogel vraagt zichzelf dit af, en filmt het antwoord met de hulp van Grigory Rodchenkov, het hoofd van de Russische anti-doping laboratoria. Intriges, bedrog en schandaal. Hij komt het allemaal tegen.

Lees ook:  De populariteit van deze bijzondere ceremonie ontrafeld

Free Solo (2018)

Misschien moet je deze film overslaan als je last hebt van hoogtevrees. Ben je echter op zoek naar wat adrenaline, kijk dan mee met rotsklimmer Alex Honnold en zijn zoektocht naar het ultieme avontuur: een free solo klim van de monumentale El Capitan.

Our Planet (2019)

Wie de magische stem van David Attenborough nu nog niet heeft gehoord loopt wel wat achter. In deze nieuwe, prachtige documentaire, vertelt hij het verhaal van de enorme hoeveelheid leven op onze aarde. Van arctische wildernis tot verscheidene Zuid-Amerikaanse jungles. Maar met wie delen we de planeet allemaal, en voor hoe lang nog?

Diego Maradona (2019)

Gemaakt met meer dan 500 uur aan nog nooit eerder vertoonde beelden, betreft deze documentaire de carrière en het leven van de wereld befaamde voetballer Diego Maradona, die speelde voor S.S.C. Napoli in de jaren 80. Met nu al enorm veel lovende kritieken over niet alleen het aangrijpende verhaal maar ook de reconstructies en het mooie beeldmateriaal, moet deze op je lijst.

Foto header: beeld links via Wikipedia en beeld rechts via Wikipedia.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy