Family Roadtrip: via Zuidwest-Duitsland naar de Franse Ardèche (en terug)

by Imke Walenberg

Toen ik een kleine uk was (tot aan ver in mijn pubertijd) gingen we elk jaar met het gezin naar Italië. Dat was ‘ons’ vakantieland. Elke zomer gingen we vier, soms wel zes weken, op een camping staan. Heerlijk was dat, maar voor mijn gevoel soms ook wel té lang op één plek. Misschien dat daar ook wel de liefde is ontstaan voor het roadtrippen en ontdekken. Het kriebelt bij mij wanneer ik te lang op een plek ben. Daarom was het ook een logische stap om deze zomer, ook al was het maar een volle anderhalve week, een family roadtrip te maken. Wel in stijl natuurlijk; zodoende togen we op een vroege zomerse ochtend in juli vanuit Amsterdam in onze Peugeot 5008 richting onze eerste bestemming.

Family Roadtrip: via Zuidwest-Duitsland naar de Franse Ardèche (en terug)

Hoofdstad van het Zwarte Woud

Eerste stop van onze trip is de universiteitsstad Freiburg im Breisgau, wat ook wel de hoofdstad van het Zwarte Woud wordt genoemd. Het ligt op zo’n 600 kilometer vanaf Amsterdam rijden en daarom prima binnen één dag te bereiken. Freiburg is vaak de stad die men voorbij rijdt wanneer men richting het zuiden gaat. En dat is ontzettend zonde, want het is een prachtige stad die voor iedereen wel wat te bieden heeft. We durven het zelfs een kindvriendelijke stad te noemen.

Family Roadtrip: via Zuidwest-Duitsland naar de Franse Ardèche (en terug)

De Bächle die door heel Freiburg heen liggen, top om over heen en weer te springen natuurlijk!

Family Roadtrip: via Zuidwest-Duitsland naar de Franse Ardèche (en terug)

10 minuten met de tram vanuit Freiburg zit je in dit soort landschappen

Dat komt onder andere door de leuke Bächle die door de hele stad liggen. Dit zijn goten (die in het oude centrum liggen) waar water door heen loopt. Vroeger dienden deze voor de riolering en nu voor de waterafvoer van regenwater en bovenal voor waterplezier in de zomer! Neem je de tram dan sta je bovendien binnen een kleine 10 minuten middenin de prachtige natuur waardoor Freiburg omringt is. Een tip is om met de kabelbaan (Schauinslandbahn) de Schauinsland berg te bestijgen. Deze kabelbaan is de langste van Duitsland, maar liefst 3,6 kilometer en kent een hoogteverschil van bijna 750 meter. De rit duurt ongeveer 20 minuten, waarna je van bovenop de berg een prachtig uitzicht hebt op de omgeving. Ook zit hier een gezellig restaurant en is er een speeltuin voor de kids. Ideaal!

Family Roadtrip: via Zuidwest-Duitsland naar de Franse Ardèche (en terug)

De Schauinslandbahn

Family Roadtrip: via Zuidwest-Duitsland naar de Franse Ardèche (en terug)

Wij verblijven overigens met z’n vieren (2 volwassenen en 2 kleine kids) net buiten de stad in een alleraardigst Duits hotelletje. Zo’n hotel waar de tijd heeft stil gestaan, maar waar wél alles goed is onderhouden. Heerlijk nostalgisch en passend bij dit gedeelte van onze trip. Vanzelfsprekend zijn er ook tal van hotels in de stad en ook is er de mogelijkheid om op campings te staan in de nabijheid van Freiburg.

Lees ook:  Review RadExpand 5, een praktische en stoere e-vouwfiets (het kan écht!)

Family Roadtrip: via Zuidwest-Duitsland naar de Franse Ardèche (en terug)

Op naar de Ardèche

We vervolgen na een paar dagen onze reis richting de Ardèche, om precies naar Ruoms, niet ver van het wat meer bekende Vallon-Pont-d’Arc. De Ardèche staat bekend om haar pittoreske dorpjes en mooie riviertjes. Daarnaast is de Gorges de l’Ardèche een van grote bezienswaardigheden van dit departement. Op drie kilometer van de rivier de Ardèche staat op camping Domaine de Chaussy een mooie, ruime safaritent te wachten op ons.

De safaritent is werkelijk van alle gemakken voorzien; een praktisch keukentje met koelkast en fornuis, een vrij ruime badkamer met fijne douche, wasbak én toilet (je hoeft dus niet de camping over met je wc-rol) en drie grote slaapkamers. De kids slapen in het stapelbed en wij in het aanwezige tweepersoonsbed. Wat ook prettig is, is dat er meer dan genoeg opbergruimte aanwezig is. Zo kan je alle troep, die je uiteindelijk toch altijd meesleept, goed kwijt. Daarnaast heeft de tent een veranda waar je heerlijk de hele dag, als je dat zou willen, kan toeven. Zwemmen kan in één van de drie zwembaden. Bij onze oudste dochter zijn vooral de glijbanen populair. Maar misschien nog leuker is dat je ook kan gaan zwemmen in de rivier de Ardèche, dat geeft toch een iets authentieker gevoel. Qua uitstapjes kan je in de buurt Ruoms, Vallon-Pont-d’Arc en Largentière bezoeken.

Family Roadtrip: via Zuidwest-Duitsland naar de Franse Ardèche (en terug)

Chillen bij de safaritent

Family Roadtrip: via Zuidwest-Duitsland naar de Franse Ardèche (en terug)

Yes, een stapelbed!

Family Roadtrip: via Zuidwest-Duitsland naar de Franse Ardèche (en terug)

De camping ontdekken met de fiets

Family Roadtrip: via Zuidwest-Duitsland naar de Franse Ardèche (en terug)

Ontsnappen aan de drukte

Na een paar dagen op camping Domaine de Chaussy rijden we noordwaarts. Eigenlijk iets dieper de Ardèche in. Onze volgende camping ligt op maar 100 kilometer van waar we zaten, maar door de vele kronkelweggetjes doen we daar toch al snel een halve dag over. Iets wat absoluut geen straf is, want de omgeving is prachtig en de dorpjes waar we doorheen rijden allemaal even pittoresk. We stoppen dan ook een paar keer om op een van de vele dorppleintjes om koffie en ‘jus de pomme’ te drinken.

Lees ook:  Thuiswerken en -leven aan een flying table

Family Roadtrip: via Zuidwest-Duitsland naar de Franse Ardèche (en terug)

Al slingerend door het groene landschap komen we aan bij Camping Le Viaduc in Arlebosc, liggend in de bocht van de rivier le Doux. Een schattige mini-camping (slechts 40 plekken) die heel veel rust uitstraalt. De kampeervelden zijn ruim en groen. Wij slapen in een zogenaamde Coco Sweet, een accomodatie-vorm die een beetje zit tussen een bungalowtent en een stacaravan in. Vanaf onze plek is het slechts 2 minuten lopen naar de rivier waar een ruims zandstrand is waar je kan spelen en zwemmen. In het restaurantje op de camping (met prachtig uitzicht op de rivier en de bergen) kan je heerlijk eten. Eenvoudig, maar lekker en betaalbaar. Alles wordt gemaakt en uitgeserveerd door het Franse echtpaar dat ook eigenaar is van de camping.

Family Roadtrip: via Zuidwest-Duitsland naar de Franse Ardèche (en terug)Family Roadtrip: via Zuidwest-Duitsland naar de Franse Ardèche (en terug) Family Roadtrip: via Zuidwest-Duitsland naar de Franse Ardèche (en terug)

Wil je tot rust komen, dan zit je op deze plek helemaal goed. Ook zijn er in de omgeving allerlei leuke uitstapjes te maken. Zo reden wij mee op de beroemde Train de l’Ardèche. Een oude stoomtrein die rijdt door de historische omgeving. Ook zeker heel leuk om met kinderen te doen.

Family Roadtrip: via Zuidwest-Duitsland naar de Franse Ardèche (en terug)

In de Train de l’Ardèche

Family Roadtrip: via Zuidwest-Duitsland naar de Franse Ardèche (en terug)

Richting de Moezel!

Helemaal uitgerust, pakken we onze Peugeot weer in en laten we onze Coco Sweet achter ons. De reis gaat verder naar de grens van Luxemburg en Duitsland. We laten Frankrijk langzaam achter ons en rijden de mooie Moezel omgeving in. Wie denkt aan de Moezel, ziet vaak een beeld van senioren voor zich. Dat is deels ook zeker waar; Moezel cruises zijn erg gewild bij senioren. Maar het is ook een top omgeving om als gezin, stel of alleen naar toe te gaan. Het ligt immers slechts op ongeveer 400 kilometer van Amsterdam en je waant je gelijk in een sprookjesachtige omgeving. Wij verblijven in het gezellige stadje Nittel, gelegen aan de oostoever van de Moezel. Nog net in het Duitse gedeelte, want steek je de rivier over hier dan ben je in Luxemburg. Wie goed wil eten en graag lekkere wijn drinkt, is hier op het juiste adres. Ook ben je vlakbij Trier, een stad die je gezien moet hebben als je van geschiedenis houdt.

Family Roadtrip: via Zuidwest-Duitsland naar de Franse Ardèche (en terug)

Heerlijke wijnen hier!

Family Roadtrip: via Zuidwest-Duitsland naar de Franse Ardèche (en terug)

Het dorpje Nittel en de Moezel op de achtergrond

Helaas kunnen we niet heel lang hier blijven; het thuisfront roept inmiddels weer. Zeker komen we hier nog eens terug. Net als in Freiburg en de Ardèche. Ondanks dat we maar een dikke anderhalve week weg waren hebben we door alle verschillende plekken die we aangedaan hebben een heel veelzijdige trip gemaakt. Voor ieder wat wils, rekening houdend met zowel de volwassenen als de kids. Ook zijn de afstanden goed te overzien. Een family roadtrip om met een glimlach aan terug te denken….

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy