Tafeletiquette – Hoe ‘heurt’ het nu eigenlijk?

by Redactie

Of het nu een chic etentje betreft, een zakelijke lunch of een zomers bruiloftsdiner; het is altijd handig om bepaalde tafeletiquette in je hoofd te hebben. Met deze 5 basisregels weet je dat je altijd goed zit:

1) Houding

Met houding bedoelen we hoe je aan tafel hoort te zitten en te gedragen. Denk bijvoorbeeld aan het uitspreiden van het servet op je schoot en netjes wachten tot iedereen zijn eten heeft voordat je aanvalt. Maar ook het niet leggen van je ellebogen op tafel hoort hier bijvoorbeeld bij. Ga ook niet zomaar zonder je te excuseren van tafel af. De mate waarop je dit allemaal toepast hangt van het niveau van je etentje af natuurlijk.

2) Waar te beginnen?

Vooral met lange (véél gangen) en luxe etentjes kan er nogal wat horeca bestek en servies op de tafel liggen. Waar moet je nu beginnen? Heel simpel: je werkt altijd van buiten naar binnen met het bestek. Ben je klaar met een gang, dan leg je het gebruikte bestek in een tien over vier positie op je bord. Zo kan de ober zien dat hij of zij het weg kan halen. Wat betreft glazen, is het linker glas altijd je waterglas en het rechterglas is bedoelt voor wijn.

3) Contact maken met de ober

Het is ontzettend Nederlands en on-charmant om de aandacht van de ober te vragen door met je vingers te gaan knippen. Ook expliciet wuiven of roepen kan niet. Het is simpelweg onbeleefd. Dé manier is toch echt door oogcontact te zoeken. Een goede ober houdt zijn klanten altijd in de gaten en zal snel genoeg zijn dat je zijn aandacht wilt.

Lees ook:  4 x goed verzorgd de zomer door

4) Het tafelgesprek

Met name bij etentjes op een bruiloft heb je nogal eens te maken met een tafelschikking. Daardoor heb je geen grip op waar je te zitten komt. Dat kan leuke contacten opleveren, maar soms heb je ook minder geluk. Probeer hoe dan ook een gesprek gaande te houden door niet te grappig te zin en ook niet te aanwezig. Zoek naar hetzelfde niveau. Ook de betweter uithangen is niet handig. Koetjes en kalfjes zijn vaak het meest slimme onderwerp.

5) Picture time

Maak tijdens een diner niet expliciet veel foto’s van je eten (of van jezelf…). Liefst helemaal niet. En nog beter, haal je telefoon gewoon niet tevoorschijn. Niets ongezelliger dan een telefoon op tafel. Wil je toch een foto maken, doe dat dan pas ná het eten en vraag toesteming aan je tafelgenoten.

Foto header via iStock, credits: Olesya22

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy