Hoe je écht leert ontspannen tijdens je vakantie

by Emma

Kennen we het gevoel niet allemaal? Je komt terug van je vakantie en realiseert je dat je minder ontspannen bent dan wanneer je vertrok. Nou, dat is natuurlijk niet hélemaal het resultaat dat we willen, wanneer we er even tussen uit knijpen. Het tegenovergestelde is ons doel: ontspanning. Maar eigenlijk – en zeker in onze drukke dagelijkse levens – is dit veel moeilijker dan men denkt. De neerwaartse spiraal die aan komt donderen wanneer je even een ‘pauze’ neemt terwijl je eigenlijk nog zo veel moet doen waardoor jij je uiteindelijk schuldig gaat voelen dat je niet aan het werk bent omdat er nog van alles moet gebeuren? Ja. Dit heb je natuurlijk liever niet op je stranddoek. Lees hier een paar simpele trucjes waarmee je dit kan voorkomen.

Let op hoe jij je dag begint

Ze zeggen dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, aangezien dit jouw energieprocessen in gang brengt. Eigenlijk werkt het vergelijkbaar met wat ontspanning: neem de tijd! Misschien betekent dit dat je iets vroeger moet opstaan (gelukkig kan je dit trainen als je niet zo een ochtendmens bent), maar het maakt enorm veel uit als jij de tijd voor jezelf kan nemen vanaf het moment dat je wakker wordt. Dit betekent niet alleen ontbijten, maar dit doen met een lach. Rek en strek, adem even in en uit, en begin gewoon met een lach. Binnen de kortste keren merk je verschil! Er zijn natuurlijk veel dingen waar je niets aan kunt doen (van verslapen tot een enorme onweersbui terwijl je net op de fiets wilt stappen), maar jij hebt wel controle over, jawel, hoe jij je dag begint.

Lees ook:  De Champions League kampioen achterna!

Gun jezelf iets meer

We kijken continu op onze horloges en smartphones om goed in de gaten te houden of we wel op schema zijn. Tijd bepaalt meer in ons leven dan we vaak doorhebben. Maar wat nou als je dit even – gewoon – niet doet? Gun jezelf iets meer, iets meer tijd, iets meer ruimte, iets meer, ja, ontspanning. Doe je smartphone even uit (al is het maar een half uur), doe je horloge af, en doe iets waar jij je prettig bij voelt. Dit hoeft niet lang te duren! Ga lekker wandelen, muziek luisteren, een boek lezen, even koffie drinken op een terras etc. Aangezien je zo goed bent in het plannen van je dag, gun jezelf dan nét iets meer en plan je ontspanningsmomenten ook in.

Doe niet alles zelf, deel de lasten

Kijk, het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan: ontspan! Natuurlijk zijn er dingen die we gewoonweg niet achter ons kunnen laten (belangrijke afspraken, vergaderingen, het ophalen van de kinderen). Maar, en dit is een kunst, zodra je leert wat uit handen te geven heb jij meer kans om naar ontspanning te grijpen. Je hoeft niet alles zelf te doen! Ken je prioriteiten. Als jij merkt dat de stress te hoog oploopt waardoor je het éigenlijk niet echt meer trekt, tja, dan doe je iets niet goed. Je hebt immers niets aan een lichaam wat niet meer functioneert. Oftewel: deel wat je kunt delen, en doe niet alles zelf.

Sta stil bij wat kleinere dingen

Om weer even full circle terug te komen op het eerste punt: sta stil bij de kleine dingen in het leven, en geniet ervan. Zoals al eerder gezegd zijn er gewoon dingen die we moeten doen. En dat vreet zowel tijd als energie. Maar je attitude bepaalt meer dan je in eerste instantie zou denken. Zo kan je namelijk denken ‘hè, godverdomme, regent het wéér,’ of, je denkt ‘nou, zo krijgt de tuin tenminste wat water,’ ‘hm, best verfrissend,’ of zelfs ‘nou gelukkig dat het niet regende toen ik met kind en al op de fiets zat’. Noem maar op. Je kan het namelijk echt wel.

Lees ook:  5 x de zon opzoeken in januari

Foto header via iStock, credits: theverest

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy