Body positive: hoe pak je het aan?

by Emma

Je bent er waarschijnlijk de afgelopen maanden mee doodgegooid: the summer body. Maar heb je er wel eens bij stil gestaan hoe jij je daar nou daadwerkelijk over voelt? Het is makkelijk om gelijk naar elk vetje, velletje en kwabje te wijzen dat er niet uitziet zoals het heurt. En éigenlijk is dit enorm vervelend (en onnodig). Positiever naar je eigen lichaam leren kijken is een enorme klus, en ik beloof je dan ook niet dat je na het lezen van dit artikel overtuigd bent van je eigen schoonheid. Echter, mocht je dit traject wél aan willen gaan, lees dan vooral verder hoe je een body positive state of mind kan krijgen.

Sta wat vaker stil bij wat je lichaam allemaal voor je doet

We zien onszelf vaak op puur esthetische termen, terwijl het heel nuttig is om te beseffen wat ons lichaam praktischer wijze allemaal voor elkaar krijgt. Je mag best blij zijn met het feit dat je (relatief) gezond bent! Heb je twee benen waarmee jij kan rennen, springen, dansen? Ge-wel-dig. Twee ogen waarmee je de mooiste dingen kunt zien? Ongelooflijk! Of een neus die de lekkerste geuren ruikt? Goed, je snapt wat ik bedoel. Jouw lichaam draagt jou elke dag, dus je mag echt wel iets dankbaarder daarvoor zijn! Het spreekt immers niet voor zich.

Maak een lijst met dingen die je wél leuk vindt aan jezelf

Oké, ik kan je verzekeren dat er vrij weinig mensen op deze aardbol rondlopen die zichzelf perfect vinden. En dat hoeft ook helemaal niet! Haal die druk nou van je af om bij dat ideaalbeeld te horen. In plaats daarvan, kijk naar wat je al hebt. Misschien vind je wel iets dat je daadwerkelijk waardeert. Het hoeft niets groots te zijn, en begin dus ook vooral klein als je dit wat moeilijker vindt. Sommige mensen hebben prachtige kuiten, geweldige wimpers, of gewoon een goede kop met haar. Wat het ook is, je kan zéker iets vinden waar jij stiekem blij mee bent. Schrijf het op. Onthoud het. En herinner jezelf er aan. En vaak ook.

Lees ook:  Koffie & Chill; 6 tips om je favoriete sport te streamen 

Kijk dan ook net zo naar anderen

Zorg dat dat uiterst irritante stemmetje in je hoofd niet doorslaat naar anderen. En mocht dit al het geval zijn: schakel het dan zo snel mogelijk uit. Wat voor nut heeft het om anderen te bejegenen met zo een negatieve, kritieke blik? Je helpt er letterlijk niemand mee. Kijk in plaats daarvan naar anderen in een licht dat je misschien niet gewend bent. Waardeer hun uiterlijk én innerlijk, en vergeet nooit, maar dan ook nooit, dat er een echt persoon voor je staat. Tuurlijk is het lekker makkelijk om de grote aardappelneus van de buurvrouw te gaan bekritiseren. Maar al doe je dit slechts in gedachten, hoe strenger je voor anderen bent, hoe strenger ook voor jezelf. Kijk in plaats daarvan naar hoe leuk het is dat ze altijd de tijd neemt om je een goeiemorgen te wensen, of dat haar sproeten er heel gezellig uitzien. Dit maakt het immers makkelijker om jezelf ook op deze manier te benaderen: je bent maar een mens!

Wees kritisch naar sociale media, en verander wat nodig is

Misschien ben jij ook zo iemand die allemaal prachtige mensen volgt op bijvoorbeeld Instagram. Maar als al deze mannen en vrouwen een maatje 32 zijn, super lange bruine benen hebben, een sixpack, en blonde krullen, misschien wordt het dan eens tijd om jouw definitie van schoonheid aan te pakken. Volg gewoon wat andere mensen! Geloof mij, zodra jij je omringt met mensen die zelf ook bodypositive zijn, maak je het vele malen gemakkelijker voor jezelf. Het klinkt ó zo cliché, maar niet geschoten is altijd mis (en laat het nou eens het toeval zijn dat dit ook echt werkt). Kies er voor om mensen te volgen die zich of totaal niet bezig houden met uiterlijk, óf die bezig zijn met een vorm van uiterlijk die jij wellicht confronterend vindt. Denk er anders zo over: als al die data van ‘perfectie’ en ‘hét schoonheidsideaal’ jou zo ver hebben kunnen bewegen om zo over jezelf en/of anderen te denken, en dus ook al deze mensen te volgen op sociale media, dan kan jouw bewuste attitude om dit om te draaien en nét zo grote impact hebben. Je hebt niets te verliezen.

Lees ook:  Voeding en beweging hebben grote invloed op je gezondheid

Foto header via iStock, credits: jacoblund

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy