Tips voor de mooiste raamdecoratie

by Redactie

Er zijn tegenwoordig zo veel soorten raamdecoratie dat het moeilijk kiezen is. Waarop moet je dan letten en hoe krijg je de beste prijs-kwaliteit verhouding? Probeer in elk geval niet te besparen op de materialen, raamdecoratie is tenslotte een aanschaf voor jaren en bepaalt het licht, de temperatuur en de sfeer in huis. Iedereen geniet van zonlicht en warmte in huis, maar op de dagen dat de zon te fel is, heb je gelukkig geschikte raamdecoratie om het felle licht tegen te houden. Denk daarbij aan lamellen, rolgordijnen en jaloezieën.

Raamdecoratie voor comfort overal in huis

Natuurlijk heeft raamdecoratie vooral praktische doelen: het buiten houden van fel zonlicht en hitte, beschermen tegen ongewenste inkijk, verduisteren bij het slapen en een isolerende werking. Voor kleine ruimtes zijn juist rolgordijnen en duo rolgordijnen heel geschikt, omdat ze strak hangen en weinig plaats innemen.

  • Het voordeel van duo rolgordijnen is dat je de lichtinval zelf regelt. De horizontale banen van ondoorzichtige en transparante stof schuif je over elkaar heen. Je kunt zo volledig verduisteren of een zacht licht laten schijnen.
  • Een andere mogelijkheid zijn plissé gordijnen (vouwgordijnen) in transparante, semi transparante of verduisterende versie. Met het Top-Down Bottom-Up systeem kun je deze raamdecoratie ook alleen midden op het raam plaatsen.
  • Voor grote raampartijen, bijvoorbeeld in serres of kantoren, heb je verticale paneelgordijnen aan rails waarmee je door te schuiven licht van buiten doorlaat op gewenste plekken. Ze worden ook vaak gebruikt als roomdividers of als schuifwand voor kasten.
  • Luxe houten jaloezieën die een warm gefilterd licht verspreiden zie je veel in woonkamers of grote slaapkamers. Je kunt deze ook met elektrische bediening bestellen.
Lees ook:  Met deze 4 simpele tips krijg je dat échte wellness gevoel in je badkamer

Raamdecoratie als fraaie sfeermaker

Natuurlijk is het fijn als raamdecoratie bij je interieurstijl past. Houd je van robuust in natuurlijke materialen en kleuren, kijk dan bij de vele tinten van de houten jaloezieën of in zachte en neutrale natuurtinten taupe, Dune en Cloud. Houttinten, eventueel met structuur, staan stoer en warm, denk aan walnoot, eik of mahonie. Met bijpassend ladderband in visgraatpatroon maak je het af. Plissé gordijnen passen goed bij een landelijke romantische sfeer, (duo) rolgordijnen en paneelgordijnen komen strak en modern over. De vele vrolijke kleuren maken een ruimte direct fris en gezellig. Je raamdecoratie wordt tegenwoordig ook precies op maat gemaakt. Omdat je zelf opmeet en monteert, is dit een behoorlijke besparing en kun je lang genieten van op maat gemaakte raamdecoratie.

Foto header via iStock, credits: FollowTheFlow

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy