Draadloos genieten: hoe bluetooth en noise-cancelling voor een revolutie zorgen

by Redactie

Koptelefoons worden steeds meer gezien als mode-accessoires. Maar ook vanwege steeds verbeterende functionaliteiten groeit de populariteit. Denk maar aan bluetooth en noise-cancelling koptelefoons. Tijd om te kijken naar de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen jaren.

Weg met de kabel

Natuurlijk, 20 jaar geleden zag je ook wel koptelefoons op straat. Maar met de komst van eerst de MP3 speler en later de smartphone zie je ze nu nog meer. Het is veel makkelijker geworden om veel muziek bij je te dragen. CD’s en cassettebandjes hebben plaatsgemaakt voor Spotify en online radio. En dan is de afgelopen jaren ook nog eens die vervelende kabel naar je afspeelapparaat verdwenen. Via bluetooth stream je jouw muziek lekker draadloos. Door steeds verbeterende technieken gaat het ontbreken van een kabel nauwelijks meer ten koste van de geluidskwaliteit. Ideaal, want nu heb je topkwaliteit geluid en maximale bewegingsvrijheid. Zijn er nadelen? Niet echt, tenzij je het opladen van een accu als een probleem ziet. Bijna elk draadloos model haalt wel een accuduur van minimaal 20 uur.

Helemaal wegdromen

In het vliegtuig, de trein of op een vol kantoor. Soms wil je gewoon volledige rust of heb je even maximale concentratie nodig. Dan zit je niet te wachten op huilende baby’s, brullende vliegtuigmotoren of kwekkende collega’s. Juist daarom beleefde de noise-cancelling koptelefoon zijn doorbraak in de afgelopen jaren. Koptelefoons met een over-ear design, waarbij de schelpen om de oren vallen, sluiten je sowieso al goed af van de omgeving. Maar actieve noise-cancelling levert pas echt een maximaal resultaat. Microfoons in de koptelefoon analyseren het omgevingsgeluid en werken dit tegen met een antigeluid dat je niet hoort. Daardoor is je omgeving zo goed als onhoorbaar. Steeds vaker hebben deze koptelefoons ook een functie die omgevingsgeluid juist beter doorlaat. Handig in het verkeer of als je even een praatje wil maken. De Sony WH-1000XM3 is misschien wel de bekendste noise-cancelling hoofdtelefoon, maar ook merken als Sennheiser, JBL en B&O PLAY hebben topmodellen beschikbaar.

Lees ook:  Drie op een rij: speelse lente/zomer 2021 trends voor mannen

Digitale assistent

Voor veel mensen is het nog even wennen: de digitale spraakassistent. In Nederland zie je vooral de Google Assistant in steeds meer apparaten verschijnen, zoals slimme speakers. Je kunt je assistent bijvoorbeeld aanspreken om het volume bij te stellen, een ander nummer te kiezen of de muziek te stoppen. Maar ook het bestellen van eten en opvragen van het weerbericht doe je gewoon via Google Assistant. Fabrikanten van koptelefoons spelen hier op in. Veel modellen geven de mogelijkheid om met een druk op de knop de spraakassistent op je smartphone te activeren. Je communiceert dan handig via de microfoon van je koptelefoon.

Zien en gezien worden

De koptelefoon is steeds meer een mode-accessoire geworden. Je kiest een design en kleur dat mooi bij je outfit aansluit. Merken als Sony en JBL richten zich met felgekleurde modellen vooral op het jeugdige publiek. Het Duitse merk Sennheiser kiest meer voor designs die wat zakelijker overkomen. En dan zijn er nog merken als B&O PLAY en Master & Dynamic. Zij maken koptelefoons die je kiest als je echt klasse wil uitstralen. Ze hebben verbluffende designs gemaakt van de beste materialen. Prachtig natuurlijk, maar je moet er wel een stuk dieper voor in de buidel tasten.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy