6 x waarom Formentera het leuke zusje is van Ibiza

by Imke Walenberg

Formentera is het kleinste bewoonde eiland van de Balearen (het telt slechts 83 vierkante meter), en ligt ten zuiden van het bekende eiland Ibiza. Zeg je tegen iemand dat je naar Formentera gaat, dan gaan er niet gelijk belletjes rinkelen waarschijnlijk. Wellicht is een van de redenen daarvan dat je er niet direct op kan vliegen. Vanaf Ibiza vaar je in een dik half uur van de haven van Ibiza stad naar de haven van Savina op Formentera. Een boottrip die het juist de extra effort waard is om naar het eiland te gaan. Want hoe dichter je bij het eilandje komt, hoe meer je in een vakantiestemming komt. Het zeewater in deze omgeving doet je denken aan die van een tropische bestemming, zo turquoise en helder. Wij maakten de oversteek naar Formentera en verzamelden 6 redenen om naar dit mooie, (nog vrij) ongerepte eiland af te reizen. Iets wat overigens niet heel moeilijk was!:

1) Posidonia Oceanica

Posidonia what…? Jazeker, deze zeeplant zorgt ervoor dat de zee rondom Formentera zo prachtig doorschijnend en kraakblauw is. De Posidonia Oceanica is sinds 1999 werelderfgoed, wat onder andere betekent dat boten alleen maar mogen aanleggen via zogenaamde ecologische boeien. Je waant je op een tropisch eiland en dat in alle rust!

6 x waarom Formentera het leuke zusje is van Ibiza

In de verte kan je Es Vedra, Ibiza, zien liggen

6 x waarom Formentera het leuke zusje is van Ibiza 6 x waarom Formentera het leuke zusje is van Ibiza

2) Witte stranden zonder massatoerisme

Een van de eerste dingen die je merkt wanneer je op Formentera aankomt is dat alles in het teken staat om de rust en de natuur op het eiland zo goed mogelijk te behouden. Dat wordt onder andere gedaan door het niet bouwen van constructies langs de kust, beperkte toelating van auto’s op het eiland en überhaupt de keuze van duurzame ontwikkeling. En dat zie je ook terug in de strandjes die het eiland rijk is. Waaronder het mooie strand van Illetes. Het strand valt onder een speciale milieubeschermingsgebied, waardoor de toegang geregulariseerd wordt. De zee is hier heerlijk rustig. Voetjes in het witte zand, kijkend naar het helderblauwe water, beter kan je het niet krijgen!

Lees ook:  Ga je op autovakantie deze zomer? Deze spullen mogen niet ontbreken!

6 x waarom Formentera het leuke zusje is van Ibiza

3) Kleinschaligheid

Zoals in het vorige punt al naar voren kwam zorgt het eiland Formentera ervoor dat massatoerisme vooral wordt tegengehouden. De natuur en duurzaamheid van het eiland staan centraal. Dat wil ook zeggen dat alles heel kleinschalig is. Dat kan ook haast niet anders op een eiland dat zo klein is. De hoofdstad Sant Francesc Xavier is ondanks de titel ‘hoofdstad’ bijvoorbeeld nog steeds heel liefelijk en charmant. Natuurlijk zijn er wel toeristenwinkels, maar niet schreeuwerig aanwezig. Not at all. De over all vibe van het eiland is gewoon relaxt. Datzelfde geldt voor de boulvards die er zijn; de boulevard van Es Pujols bijvoorbeeld, het stadje waar wij verbleven, is bovenal schattig en romantisch. Niets geen rumoer of drukte, maar een haast filmische perfecte sfeer.

6 x waarom Formentera het leuke zusje is van Ibiza 6 x waarom Formentera het leuke zusje is van Ibiza 6 x waarom Formentera het leuke zusje is van Ibiza 6 x waarom Formentera het leuke zusje is van Ibiza

4) Familiebestemming

Tel de voorgaande punten alleen al bij elkaar op en je komt al snel tot de uitkomst dat Formentera de perfecte getaway is voor het gezin. Zet je zinnen echter niet op een camping, want die zijn niet aanwezig op het eiland. Gelukkig zijn er genoeg andere family-friendly accommodaties op het eiland aanwezig (zie ook het kaartje onderaan het artikel). En zelfs voor de actieve families is er genoeg te doen, van zeilen, paardrijden tot aan fietsen.

6 x waarom Formentera het leuke zusje is van Ibiza

Overal prachtige, kleurige bloemen

6 x waarom Formentera het leuke zusje is van Ibiza

Far de la Mola

6 x waarom Formentera het leuke zusje is van Ibiza

El Moli Vell de la Mola

5) Food & wine!

Ook op culinair gebied zit je op Formentera meer dan goed. Wat betreft wijn is het leuk te weten dat er op het eiland ongeveer 80 hectaren aan wijngaarden te vinden is! Dé twee wijnhuizen die aanwezig zijn, zijn Terramoll en Es Cap de Barbaria. Beiden heerlijk (kan ik uit eigen ervaring vertellen…). Qua food is vis natuurlijk veel aanwezig op de menukaart. Maar ook voor vleesliefhebbers en vegetariërs (en zelfs vegans) zijn er genoeg smaken aanwezig. Van carpaccio van garnalen, tot aan gazpacho van rode biet en verse paella. Het is allemaal even lekker en met veel liefde klaar gemaakt.

6 x waarom Formentera het leuke zusje is van Ibiza

Wijngaarden van Cap de Barbaria

6 x waarom Formentera het leuke zusje is van Ibiza

Vis hangt te drogen

6 x waarom Formentera het leuke zusje is van Ibiza

Wijn van eigen bodem!

6 x waarom Formentera het leuke zusje is van Ibiza 6 x waarom Formentera het leuke zusje is van Ibiza 6 x waarom Formentera het leuke zusje is van Ibiza

6) Verwen-eiland

Je laten verwennen op dit eiland is niet heel moeilijk. In de eerste plaats is de natuur overal op het eiland mooi, de strandjes nog intiem en niet (te) druk en het eten heerlijk. Daarnaast zijn er heel wat prachtige hotels aanwezig, waar je in een oase van rust kan genieten van dit alles. Zo sliepen wij in het (overigens net nieuwe) Five Flowers Hotel. Maar ook Gecko Beach Club en Hotel Casbah zijn enorme aanraders vanwege de ligging, de inrichting en de sfeer. Is een overnachting je te duur? Je kan ook prima een middag je laten verwennen in het restaurant en uitbuiken op één van de fijne ligstoelen.

6 x waarom Formentera het leuke zusje is van Ibiza

Een eigen privé-dakterras in het Five Flowers Hotel

6 x waarom Formentera het leuke zusje is van Ibiza

Het mooie Hotel Casbah

6 x waarom Formentera het leuke zusje is van Ibiza

Zin gekregen om zelf naar Formentera af te reizen na het lezen van bovenstaande? Op onderstaand kaartje kan je onze leukste tips wat betreft must-sees, restaurants, hotels en winkeltjes vinden. Nog meer inspiratie nodig, lees dan ook nog even het artikel dat redacteur Sella schreef (én illustreerde) voor Stijlmeisje!

Lees ook:  Huwelijksreis plannen: wat zijn leuke locaties om naartoe te gaan?

Illustratie header door Sella Molenaar

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy