Wat zijn skeelers precies?

by Redactie

Hoewel deze vraag op het eerste gezicht voor veel mensen een open deur lijkt, zijn er toch nogal wat hardnekkige misverstanden als het gaat om skeelers. Om maar met diezelfde deur in huis te vallen: skeelers worden al jaren niet meer gemaakt. Toen het inline skaten zo’n 20 jaar geleden echt populair werd, zagen ook veel langebaanschaatsers het voordeel van trainen op skates met wielen. Omdat snelheid de belangrijkste eis was in de productie van de skates, werd gekozen voor een inline skate met vijf wielen en een veel langer frame voor de wielen. De schoenen waren eigenlijk identiek aan die op hoge noren, dus met zwakkere enkels had je een serieus probleem op skeelers. Deze inlines werden dan ook vooral gebruikt door duursporters die in de zomermaanden hun conditie en schaatsritme op peil wilden houden.

Waarom heeft iedereen het nog over skeelers?

Het eenvoudige antwoord is omdat het er nou eenmaal in is geslopen. Inline skates hebben in Nederland en grote delen van België deze naam gekregen, vooral door mensen die zelf geen idee hadden wat het verschil was tussen skeelers en inline skates. Het is overigens niet zo dat er geen skates meer gemaakt worden voor mensen die vooral het lange-afstandswerk verkiezen op hun skates. Tegenwoordig noemen we ze alleen speed skates en je herkent ze aan de vaak wat grotere wielen en het langere wielframe. De vijf wielen worden alleen nooit meer gebruikt, omdat al vrij snel duidelijk werd dat meer wielen een hogere rolweerstand met zich meebrachten. De speed skates die je nu ziet hebben meestal vier of zelfs maar drie wielen, afhankelijk van het terrein waar je ze op wilt gaan gebruiken.

Lees ook:  FriendlyMenuires: dé uitvalsbasis voor een bijzonder ski-avontuur en meer!

Zocht je dus skeelers, zoek dan op speed skates

Nu er misschien wat onduidelijkheid is opgelost over skeelers, kun je op zoek gaan naar een paar speed skates die helemaal bij jouw wensen passen. Lijkt het je bijvoorbeeld interessant om over semi-onverharde wegen te skaten, dan zijn een paar skates met drie wielen voor jou misschien wel uitermate geschikt. Het is namelijk een ijzeren wet, dat hoe minder wielen je hebt, hoe makkelijker je met obstakels kunt omgaan. Ga je echt voor de snelheid en skate je vooral op wegen met weinig scherpe bochten en stoplichten? Dan is een set speed skates met vier wielen in een grotere diameter ideaal. De standaardmaten die leverbaar zijn voor frames met vier wielen zijn 90, 100 en 110 mm, voor de driewielsvariant zijn er wielen leverbaar met een diameter van maar liefst 125 mm.

Foto header via iStock, credits: djedzura

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy