Op ontdekkings-weekend mét kids in Oerprovincie Drenthe

by Imke Walenberg

Dat Drenthe een onverwacht leuke provincie is, ontdekten we al vorig jaar. Toen zonder kids, en nu, bijna een jaar later gingen we opnieuw. Nu mét kids. Bepakt en bezakt lieten we op vrijdagmiddag Amsterdam achter ons en gingen we richting het Drentse land. Een dikke twee uur later werd de omgeving steeds groener, naar het leek platter, en vooral rustgevender. Een paar laatste B-wegen leidden ons naar de ingang van Landal Het Land Van Bartje. De plek waar we de aankomende dagen verblijven en waar ons Oerdrenthe avontuur van start gaat.

Omgeving

Landal Het Land van Bartje ligt bij het dorpje Ees (ongeveer 17 kilometer van Emmen af), in het natuurgebied De Hondsrug. Een bosrijk gebied dat zicht uitwaaiert over de provincie Drenthe én bekend staat om haar hunebedden. Natuurlijk kan je de hunebedden bezoeken met de kids, iets wat ook zeker de (historische) moeite waard is. Maar het zijn zeker niet alleen de hunebedden die leuk zijn om te aanschouwen, daarom tippen wij….

6 x leuke dingen om te doen met kids in Drenthe

Pannenkoeken eten bij ’t Hoes van Hol-An
Om een weekend Drenthe goed te beginnen en een flinke bodem te leggen voor alle activiteiten die je gaat doen, is een ritje naar de pannenkoekenboerderij ’t Hoes van Hol-An een absolute aanrader. Verstopt in het monumentale brinkdorp Oud Aalden, ligt deze Oud Saksische Pannenkoekenboerderij. De boerderij staat hier al sinds 1668 en het restaurant sinds 1965. Een pannenkoekenboerderij zoals je het ook echt in je hoofd voorstelt; met oud-bruin interieur, krakende deuren, een lage instap (want de mensen waren vroeger immers kleiner) en de heerlijke geur van pannenkoeken. Voor de kids is er een mooie speelhoek binnen en als het mooi weer is, kunnen ze ook buiten hun hart ophalen op het grasveld met speeltuin.

Lees ook:  Spannende brouwsels uit De Proeftuin van Hertog Jan

Lopen tussen de boomtoppen
Een absolute must op je to-do lijst wanneer je in Drenthe bent, is een wandeling maken door het boomkroonpad in Drouwen. Dit pad kronkelt door de toppen van de bomen en is ongeveer 150 meter lang. Je begint je tocht overigens ‘onder de grond’, in de worteltunnel. Als je aan het einde van deze spannende tunnel bent gekomen leidt een trap je naar de toppen van de bomen. Alsof je een echte eekhoorn bent…. Leuk voor jong en oud. Inclusief prachtige vergezichten wanneer je helemaal bovenin bent. Ook is er nog een leuke outdoor playground verspreidt door het onderliggend bosterrein. Nice to know: kinderen tot en met 12 jaar betalen slechts 2 Euro entree!

Lammetjes knuffelen
Een bijzondere ervaring is een bezoek bij de herder van de schaapskudde in Exloo. Wanneer je in het voorjaar komt, dan is het volop lammerperiode en kan je lammetjes kijken (en knuffelen, als dat zo uitkomt). De schaapskooi staat midden in het dorp. Grappig is dat de herder daardoor dagelijks met de kudde dwars door het dorp richting de heide gaat.

In een paarden deux chevaux rijden
Als je de hondsrug eens anders dan anders wilt ervaren, dan moet je een ritje maken in Bartje’s Deux Chevaux. Met een paardentram, getrokken door Franse Percherons (Ugo en Ulyssee), bezoek je allerlei parels in de omgeving van Het Land van Bartje. Ideale uitstap dus wanneer je al op Het Land van Bartje verblijft. Een tocht duurt ongeveer 2 uur en is van allerlei gemakken voorzien. Denk aan dekentjes voor als het toch wat aan de frisse kant is, en een hapje en drankje voor onderweg (veelal lokale producten zoals Drentse ontbijtkoek).

Lees ook:  Travel Guide: hoe de provincie Drenthe ons (stadse) hart veroverde

Een eko-tour maken
Lijkt de paardentram je niet echt iets of vind je het leuk om de Hondsrug ook nog op een andere manier te ontdekken? Dan is een Eko-tour een absolute must-do. Hierbij ga je met een 100% elektrische terreinauto, onder begeleiding, op excursie door het landschap. Leuk is dat je wel zelf mag rijden. Onderweg stop je bij grafheuvels en dieren die je tegenkomt. Als alternatief van een ‘normale’ overdag eko-tour, is het ook mogelijk om een avond-excursie of een wildpluk-excursie te boeken.

Bbq’en in een boomhut
Als je niet vies bent van een beetje actie, dan houd je ook nog tijd vrij in je programma om naar Grolloo te rijden. Daar ligt in de bossen Joytime Vrijetijdsactiviteiten. Zowel grote als kleine klimmers kunnen hier aan hun trekken komen. Zo is is er een kleintje klimpark voor kids vanaf 4 jaar. Ook is er een familieparcours. Ben je klaar met klimmen en klauteren, dan verplaats je je naar de prachtige boomhut die aan het water staat. Hier kan je, wel enkel op reservering, genieten van een heerlijke barbecue. Met een loopbrug kan je de mini-hut bovenin bereiken. De perfecte plek om met een goed bord eten te genieten van de natuur, het uitzicht en de Oerprovincie Drenthe!

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy